Κόσμος|10.01.2020 00:08

Ιράν - Boeing 737: Βίντεο-ντοκουμέντο των New York Times από τη στιγμή της συντριβής

Newsroom

Διαστάσεις «θρίλερ» παίρνει η αεροπορική τραγωδία με το ουκρανικό Boeing 737  το οποίο έπιασε φωτιά αμέσως πριν συντριβεί νοτιοδυτικά της Τεχεράνης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες. Το Boeing 737-800 της Ukrainian International Airlines, που είχε προορισμό το Κίεβο και μετέφερε κυρίως Ιρανούς και Ιρανοκαναδούς, συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του χθες, Τετάρτη, από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης και η New York Times δημοσίευσε ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της συντριβής. 

Το βίντεο, όπως επιβεβαιώνουν οι ΝΥΤ, δείχνει έναν ιρανικό πύραυλο να χτυπά ένα αεροπλάνο στον ουρανό της Παράντ, κοντά στο αεροδρόμιο της ιρανικής πρωτεύουσας, Τεχεράνης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για το σημείο, στο οποίο το ουκρανικό αεροσκάφος με τους 176 επιβαίνοντες σταμάτησε να μεταδίδει το σήμα του, πριν συντριβεί.

Στο βίντεο φαίνεται μια μικρή έκρηξη να σημειώνεται όταν ο πύραυλος χτυπάει το αεροπλάνο, το οποίο ωστόσο δεν εξερράγη. Το τζετ συνέχισε να πετάει για μερικά λεπτά και έκανε στροφή προς το αεροδρόμιο, όπως γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης.

Το αεροπλάνο πέταξε πάνω από το αεροδρόμιο, τυλιγμένο στις φλόγες, πριν εκραγεί και συντριβεί στο έδαφος, σκοτώνοντας ακαριαία και τους 176 επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Αμερικανικού πενταγώνου, που επικαλείται τo Νewsweek αλλά και το CBS, η πυραυλική άμυνα του Ιράν έπληξε κατά λάθος το ουκρανικό Boeing 737 αεροπλάνο με τους 176 επιβάτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας εκ των δύο πυραύλων που εκτοξεύτηκαν, πιθανότατα TOR M1 ή τύπου TOR M1, εκτοξεύτηκαν από τους Ιρανούς και χτύπησαν το Boeing που έκανε το δρομολόγιο Τεχεράνη-Κίεβο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι η φονική συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν ενδέχεται να οφείλεται σε σφάλμα, προσθέτοντας ότι έχει ένα φοβερό αίσθημα σχετικά με το αεροπλάνο που κατέπεσε, χωρίς, εντούτοις, να παρουσιάζει κάποια απόδειξη.

«Κάποιος θα μπορούσε να έχει κάνει κάποιο λάθος» είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι έχει υποψίες σχετικά με το δυστύχημα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Τεχεράνη: «Δεν έχει καμία λογική»

H Τεχεράνη υποστήριζε ότι η σχετική φημολογία «δεν έχει καμία λογική». «Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να είναι σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργειο Μεταφορών του Ιράν. «Αυτές οι φήμες δεν έχουν λογική» προσθέτει αυτή η ανακοίνωση, που επικαλείται τον Αλί Αμπεντζαντέχ, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υφυπουργό Μεταφορών του Ιράν.

Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν πολλές θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες το Boeing 737 της Ukraine Airlines International χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτόξευσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Τριντό: Μάλλον δεν έγινε σκόπιμα

Πολλές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης και της καναδικής, εκτιμούν ότι το ουκρανικό Μπόινγκ 737 που συνετρίβη την Τετάρτη αμέσως μετά την απογείωσή του από το διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης, «καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος», δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

«Έχουμε πληροφορίες από πολλές πηγές, κυρίως από τους συμμάχους μας και τις δικές μας υπηρεσίες που αφήνουν να εννοηθεί ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Μάλλον δεν έγινε σκόπιμα», τόνισε ο Τριντό.

Το Λονδίνο ζητεί «πλήρη, αξιόπιστη και διαφανή έρευνα»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε σήμερα πως υπάρχει ένα σύνολο αποδείξεων ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη στο Ιράν καταρρίφθηκε από ένα πύραυλο εδάφους-αέρος, που μπορεί να εκτοξεύτηκε ακούσια.

Απηχώντας την εκτίμηση των ΗΠΑ και του Καναδά, ο Τζόνσον κάλεσε για μια πλήρη και διαφανή έρευνα για τη συντριβή του Μπόινγκ 737, στην οποία σκοτώθηκαν και οι 176 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους τέσσερις Βρετανοί.

«Υπάρχει πλέον ένα σύνολο πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Αυτό ίσως να έγινε χωρίς πρόθεση», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του. «Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να καλεί όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν επειγόντως τις εντάσεις στην περιοχή», συμπλήρωσε.  

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι εδώ χρειάζεται πλήρης, αξιόπιστη και διαφανής έρευνα για το τι συνέβη», είπε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ μετά το τηλεφώνημα του Βρετανού πρωθυπουργού στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με αναφορές στα αίτια της συντριβής, ορισμένες από τις οποίες κάνουν λόγο για πυραυλική επίθεση ή τρομοκρατική ενέργεια, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν θα κάνω υποθέσεις επ΄αυτού, όμως αναφορές που βλέπουμε είναι πολύ ανησυχητικές».

Boeing 737ΟυκρανίαΗΠΑBoeingΙράν