Κόσμος|10.01.2020 09:24

Εναντίον του TurkStream οι ΗΠΑ: Kυρώσεις στο τραπέζι

Newsroom

Εναντίον του αγωγού TurkStream τάχθηκε το βράδυ της Πέμπτης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δήλωση εκπροσώπου του στο κανάλι OPEN και στην ιστοσελίδα Hellas Journal. Ο εκπρόσωπος κατηγόρησε τα εμπλεκόμενα μέρη, ανάμεσα στα οποία πρωτεύουσα θέση έχει η Τουρκία, ότι με τη συμμετοχή στον εν λόγω αγωγό, παίζουν το παιγνίδι της Μόσχας η οποία με τον Nord Stream 2 και τον TurkStream προσπαθεί να διαιρέσει την Ευρώπη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει ότι οι δύο αυτοί αγωγοί:

«Δεν συνεισφέρουν καθόλου στη προώθηση των στόχων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα προσφέρουν στη Ρωσία ένα επιπλέον εργαλείο για τον πολιτικό και οικονομικό εξαναγκασμό των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα της Ουκρανίας».

Υπενθυμίζουμε ότι με νόμο του Κογκρέσου θα επιβληθούν κυρώσεις στις εταιρείες που συμμετέχουν στους δύο αγωγούς και ήδη η απόφαση βρίσκεται στο γραφείο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που αναμένεται 60 μέρες μετά την υπογραφή του να ανακοινώσει την αμερικανική τιμωρία. Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν διαμηνύσει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι δεν θα ανεχθούν την ίδια συμπεριφορά του, όπως στην περίπτωση της Τουρκίας, που δεν την τιμώρησε για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Όπως είπε ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στο Hellas Journal η τιμωρία της Τουρκίας για τους S-400 παραμένει ισχυρά στο τραπέζι και αναμένει ότι θα πάει σύντομα το σχέδιο νόμου για ψηφοφορία από την Ολομέλεια της Γερουσίας πολύ σύντομα.

Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Hellas Journal υπέβαλλε την παρακάτω ερώτηση:

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας εγκαινίασαν επίσημα τον αγωγό TurkStream που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη νότια Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Πως σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;

Απάντηση: Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αντιτίθενται στον Nord Stream 2 και τη δεύτερη γραμμή του TurkStream. Πιστεύουμε ότι ο Nord Stream 2 και η δεύτερη γραμμή του TurkStream δεν συνεισφέρουν καθόλου στη προώθηση των στόχων για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα προσφέρουν στη Ρωσία ένα επιπλέον εργαλείο για τον πολιτικό και οικονομικό εξαναγκασμό των ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα της Ουκρανίας. Η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι τα έργα αυτά διαιρούν την Ευρώπη και τα χρησιμοποιεί προς όφελός της.

Στέιτ ΝτιπάρτμεντTurkstream