Κόσμος|10.01.2020 17:02

Ουκρανικό Boeing: Πώς ο πύραυλος χτύπησε το αεροπλάνο - Το δράμα των επιβατών (vids)

Newsroom

Σε επικοινωνικό «πόλεμο» εξελίσσεται για ΗΠΑ και Ιράν η τραγωδία του ουκρανικού Boeing 737, στην οποία βρήκαν τον θάνατο 176 άνθρωποι. Μια μέρα μετά την αποκάλυψη του αμερικανικού Τύπου για τον ιρανικό πύραυλο που φέρεται να χτύπησε το αεροπλάνο, την ώρα που έκανε το δρομολόγιο Τεχεράνη - Κίεβο, οι Ιρανοί διαψεύδουν τους Αμερικανούς και υποστηρίζουν ότι το σενάριο δεν έχει καμία βάση.

H Τεχεράνη υποστήριζε ότι η σχετική φημολογία «δεν έχει καμία λογική». «Πολλές πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικού, πετούσαν την ίδια στιγμή στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο ίδιο ύψος των 8.000 ποδών, και αυτή η ιστορία περί πυραυλικού πλήγματος στο αεροπλάνο δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να είναι σωστή» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ιράν.

«Αυτές οι φήμες δεν έχουν λογική» προσθέτει αυτή η ανακοίνωση, που επικαλείται τον Αλί Αμπεντζαντέχ, τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υφυπουργό Μεταφορών του Ιράν. Σε ιστοτόπους ωστόσο κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν πολλές θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες το Boeing 737 της Ukraine Airlines International χτυπήθηκε από πύραυλο που εκτόξευσαν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Καναδάς, Βρετανία συμφωνούν με τις ΗΠΑ

Την άποψη του αμερικανικού Τύπου που προέρχεται από το αμερικανικό Πεντάγωνο, ασπάζεται και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό. «Καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Εχουμε πληροφορίες από πολλές πηγές, κυρίως από τους συμμάχους μας και τις δικές μας υπηρεσίες, που αφήνουν να εννοηθεί ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Μάλλον δεν έγινε σκόπιμα» τόνισε ο Τριντό.

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μια δεκαμελής ομάδα από τον Καναδά είναι «καθ' οδόν προς το Ιράν», μετά τη συντριβή του ουκρανικού Βoeing 737 κοντά στην Τεχεράνη που στοίχισε τη ζωή στους 176 ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό, στην πλειονότητά τους Ιρανο-καναδούς. Η ομάδα αναμένεται να «ασχοληθεί με υποθέσεις σχετικές με τους Καναδούς που έχασαν τη ζωή τους σ' αυτό το τραγικό δυστύχημα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ερχομός της αντιπροσωπείας αυτής δεν είναι ένα συνηθισμένο γεγονός, καθώς η Οτάβα διέκοψε το 2012 τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ιράν μεμφόμενη την Ισλαμική Δημοκρατία για την υποστήριξή της στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ στη Συρία. Ομως το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαιώνει πως το Ιράν θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να «διευκολύνει» το έργο των χωρών που έχασαν πολίτες τους στο δυστύχημα, τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν μετά την τραγωδία με το Έρμπας της Iran Air (290 θάνατοι), το οποίο ο αμερικανικός στρατός είχε δηλώσει ότι κατέρριψε κατά λάθος το 1988.

Παρόμοια άποψη με τον Τριντό εξέφρασε και ο Μπόρις Τζόνσον εκ μέρους της Βρετανίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τόνισε πως υπάρχει ένα σύνολο αποδείξεων ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη στο Ιράν καταρρίφθηκε από ένα πύραυλο εδάφους-αέρος, που μπορεί να εκτοξεύτηκε ακούσια. Απηχώντας την εκτίμηση των ΗΠΑ και του Καναδά, ο Τζόνσον κάλεσε για μια πλήρη και διαφανή έρευνα για τη συντριβή του Μπόινγκ 737, στην οποία σκοτώθηκαν και οι 176 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους τέσσερις Βρετανοί.

«Υπάρχει πλέον ένα σύνολο πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Αυτό ίσως να έγινε χωρίς πρόθεση», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του. «Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να καλεί όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν επειγόντως τις εντάσεις στην περιοχή», συμπλήρωσε.

Ουκρανία: Πήραμε σημαντικά στοιχεία από τις ΗΠΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος με τη σειρά του ασπάζεται κι αυτός την άποψη των Αμερικανών. «Η εκδοχή ότι ένας πύραυλος έπληξε το αεροπλάνο δεν έχει αποκλειστεί, αλλά ούτε έχει επιβεβαιωθεί ακόμη» αναφέρει ο Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Facebook.

«Δεδομένων των πρόσφατων δηλώσεων αρχηγών κρατών στα μέσα ενημέρωσης, καλούμε όλους τους διεθνείς εταίρους -κυρίως τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Καναδά και της Βρετανίας- να καταθέσουν δεδομένα και αποδείξεις, που αφορούν την τραγωδία, στην επιτροπή που διερευνά τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαβίβασαν σήμερα στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι «σημαντικά δεδομένα» για τη συντριβή του ουκρανικού Μπόινγκ στο Ιράν. «Μαζί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήσαμε Αμερικανούς εκπροσώπους» και «λάβαμε σημαντικά δεδομένα που θα τύχουν επεξεργασίας από τους ειδικούς μας», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Βαντίμ Πριστάικο.

To βίντεο ντοκουμέντο

Προς επιβεβαίωση της θεωρίας των Αμερικανών, οι New York Times έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο- ντοκουμέντο τη στιγμή που ο πύραυλος φέρεται να χτυπά το ουκαρνικό Boeing. Στο βίντεο από κάμερα ασφαλείας του αεροδρομίου της Τεχεράνης καταγράφεται μια πολύ δυνατή λάμψη, το πύρινο ωστικό κύμα από την έκρηξη που καλύπτει τα πάντα και αμέσως μετάόλος ο τόπος γεμίζει φλεγόμενα συντρίμμια και θάνατο, ενώ η New York Times δημοσίευσε ένα νέο βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της συντριβής. 

Το βίντεο δείχνει έναν ιρανικό πύραυλο να χτυπά ένα αεροπλάνο στον ουρανό της Παράντ, κοντά στο αεροδρόμιο της ιρανικής πρωτεύουσας, Τεχεράνης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για το σημείο, στο οποίο το ουκρανικό αεροσκάφος με τους 176 επιβαίνοντες σταμάτησε να μεταδίδει το σήμα του, πριν συντριβεί. Στο βίντεο φαίνεται μια μικρή έκρηξη να σημειώνεται όταν ο πύραυλος χτυπάει το αεροπλάνο, το οποίο ωστόσο δεν εξερράγη. Το τζετ συνέχισε να πετάει για μερικά λεπτά και έκανε στροφή προς το αεροδρόμιο, όπως γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης. Το αεροπλάνο πέταξε πάνω από το αεροδρόμιο, τυλιγμένο στις φλόγες, πριν εκραγεί και συντριβεί στο έδαφος, σκοτώνοντας ακαριαία και τους 176 επιβαίνοντες.

«Ανοίγουν» τα μαύρα κουτιά του ουκρανικού αεροσκάφους

Η όλη ιστορία αναμένεται να ξεκαθαρίσει μόλις ανοίξουν τα «μαύρα κουτιά» του αεροπλάνου. Αυτά αναμένεται να ανοίξουν σήμερα (10/1), σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Καμία επιπλέον πληροφορία δεν έχει δοθεί για το ποιος θα εξετάσει τα δεδομένα των μαύρων κουτιών. Στο μεταξύ η υπηρεσία ερευνών και αναλύσεων για θέματα ασφαλείας της πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας (BEA), ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην έρευνα για τη συντριβή του ουκρανικού αεροπλάνου στο Ιράν. «Ενημερωθήκαμε για το συμβάν από το Ιράν και ορίσαμε έναν διαπιστευμένο εκπρόσωπο στην έρευνα ασφαλείας....», δήλωσε εκπρόσωπος της BEA. «Προσώρας δεν έχει ζητηθεί περαιτέρω συνδρομή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε νωρίτερα πως η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει στην έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους.

Το δράμα των επιβατών

Και οι 176 άνθρωποι που επέβαιναν στο Boeing 737 σκοτώθηκαν ακαριαία, όταν το αεροσκάφος κατέπεσε λίγο μετά την απογείωσή του από την Τεχεράνη, με προορισμό την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο. Από τους 176 συνολικά επιβαίνοντες - 167 επιβάτες και 9μελές πλήρωμα - 82 ήταν Ιρανοί, 63 Καναδοί, 11 Ουκρανοί (οι 9 ήταν μέλη του πληρώματος), 10 Σουηδοί, 4 Αφγανοί, 3 Γερμανοί και 3 Βρετανοί.

Ο Αράς Πουρζαραμπί, 26 ετών, και η Πουνέ Γκουρτζί, 25 ετών, φοιτητές Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, είχαν πάει στο Ιράν για τον γάμο τους, είπε ο Ρέζα Ακμπάρι, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ιρανικής Κληρονομιάς του Έντμοντον. Ταξίδευαν με άλλους τέσσερις ανθρώπους, που παρέστησαν στο γαμήλιο πάρτι τους και άλλους 24 Ιρανο-Καναδούς από το Έντμοντον, είπε ο Ακμπάρι. «Θεέ μου, δεν μπορώ να το πιστέψω», είπε ο Ακμπάρι στο Reuters. «Η κοινότητά μας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ». Η Sheyda Shadkhoo ένα από τα θύματα της μοιραίας πτήσης του ουκρανικού Boeing, είχε πάρει άδεια από την δουλειάα της στο Τορόντο των ΗΠΑ, για να μεταβεί στο Ιράν προκειμένου να επισκεφτεί την μητέρα και τις αδελφές της, η ίδια όμως έπεσε στην κλιμάκωση της έντασης του Ιράν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είκοσι λεπτά αφότου μπήκε στο αεροπλάνο και προτού αρχίσει η απογείωση του αεροσκάφους, η ίδια κάλεσε τον σύζυγό της στο τηλέφωνο, για να του εκφράσει τις ανησυχίες της αλλά και το κακό προαίσθημα που είχε. «Ήθελε να την διαβεβαιώσω πως δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος και όλα θα πάνε καλά» ανέφερε ο άντρας της Χασάν στο CBC. Μάλιστα λίγο πριν αυτή κλείσει το τηλέφωνο, ανέβασε μια σέλφι στο Instagram, όπου και έγραψε το εξής αποχαιρετιστήριο μήνυμα.

«Φεύγω, αλλά ανησυχώ για αυτούς που αφήνω πίσω... Πίσω, πίσω. Φοβάμαι για τους ανθρώπους που αφήσω πίσω», έγραψε χαρακτηριστικά. Όταν ο δημοσιογράφος ρώτησε τον σύζυγο της,για το εάν είχε κάποιο προαίσθημα σχετικά με το εάν θα συνέβαινε κάτι στο αεροπλάνο, αυτός απάντησε χαρακτηριστικά: «Ναι, ήξερε. Κοίτα το πρόσωπό της».

Ιράνσυντριβή αεροσκάφουςBoeing 737Ντόναλντ Τραμπ