Κόσμος|10.01.2020 18:17

Η Λιβύη θα δώσει στην Τουρκία 2,7 δισ. για... αποζημιώσεις πολέμου!

Newsroom

Μνημόνιο αποζημιώσεων ετοιμάζεται να υπογράψει η Τουρκία με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη. Πρόκειται για αποζημιώσεις των τουρκικών εταιριών που ζημιώθηκαν τα χρόνια του εμφυλίου στη Λιβυή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, πρόκειται για συμφωνία αποζημίωσης ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αποζημιωθούν οι τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά μετά την κατάρρευση του Μουαμάρ Καντάφι έπαθαν μεγάλη οικονομική ζημία.

Υπογραφή μέχρι τον Φεβρουάριο

Την αποκάλυψη έκανε ο Μουσαφέρ Ακσόι, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Λιβύης, που δήλωσε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στην υπογραφή μνημονίου συμφωνίας: «Οι εργασίες για το μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με τις παλαιές συμβάσεις φτάνουν στο τέλος τους. Το πρόβλημα των μη καταβληθέντων χρεών, των αποζημιώσεων και της εγγυητικής επιστολής θα λυθεί» ανέφερε ο Ακσόι σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η συμφωνία θα υπογραφεί αργότερα αυτό τον μήνα ή τον Φεβρουάριο του 2020, και θα περιλαμβάνει την κάλυψη εγγυητικών επιστολών ύψους 1 δισ. δολαρίων: 500 εκατ. δολάρια για ζημιές σε μηχανήματα και εξοπλισμό και 1,2 δισ. δολάρια για μη καταβληθέντα χρέη.

Για τα τρέχοντα έργα στη Λιβύη που βρίσκονται σε αναμονή λόγω των συγκρούσεων, το ανεκτέλεστο τουρκικό συμβόλαιο στη Λιβύη ανέρχεται σε 16 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των 400-500 εκατομμυρίων δολαρίων για έργα που δεν έχουν ακόμη αρχίσει, πρόσθεσε ο Aκσόι.

«Ξεπουλάνε τη χώρα στους Οθωμανούς»

Να σημειωθεί πως η συμφωνία με την Τουρκία γίνεται από πλευράς Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), που αυτή την περίοδο δέχεται το σφυροκόπημα από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), ο οποίος διεξάγει μια επιχείρηση κατάληψης της Τρίπολης.

Εκπρόσωπος του LNA, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός, είπε πως για το καλό του λαού της Λιβύης ο LNA είναι έτοιμος να δεχτεί υπό όρους την ειρηνευτική πρωτοβουλία, ωστόσο τόνισε πως η GNA «κερδίζει χρόνο προκειμένου να ξεπουλήσει την περιουσία της Λιβύης στους Οθωμανούς», αφήνοντας σαφείς αιχμές για το μνημόνιο συνεργασίας των 2,7 δισ. δολαρίων. Στον LNA υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για αποζημιώσεις των τουρκικών εταιρειών, αλλά για αντάλλαγμα για τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει η Τουρκία στην GNA και στον Φαγιέζ Αλ Σαράζ (στη φωτό μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν)

Να αποχωρήσουν ή να εκδιωχθούν

Στο μεταξύ, ο επίσημος εκπρόσωπος του στρατηγού του LNA, Αχμέτ Αλ Μισμάρι, τόνισε πως «οι ένοπλες ομάδες και οι μισθοφόροι της GNA που βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Τρίπολης και λαμβάνουν υποστήριξη από ορισμένες χώρες και κυβερνήσεις που τους παρέχουν στρατιωτικό εξοπλισμό και διάφορα πυρομαχικά, καθώς και αεροσκάφη, θα πρέπει είτε να αποχωρήσουν είτε να εκδιωχθούν με τη βία από τον επίσημο στρατό του λαού της Λιβυής».

ΤουρκίαΛιβύη