Κόσμος|12.01.2020 09:44

Λιβύη: Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσαν οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ

Newsroom

Οι δυνάμεις της Λιβύης που είναι πιστές στον διοικητή της ανατολικής επαρχίας Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσαν το Σάββατο -αργά το βράδυ- (λίγο πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) εκεχειρία από τις 00:01 π.μ. την Κυριακή 12 Ιανουαρίου. Βέβαια, υπάρχει μια προϋπόθεση. Αυτή είναι η αποδοχή της από τους αντιπάλους τους, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Αχμέντ Μισμαρί σε δήλωσή του.

Ο Χαφτάρ πετά το γάντι στον αντίπαλο του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ ο οποίος βρίσκεται επικεφαλής της κυβέρνησης που ελέγχει μόνο την πρωτεύουσα Τρίπολη και δείχνει θετική στάση έναντι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει πάρει πρωτοβουλία για την κατάπαυση του πυρός - ειδικά μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Τετάρτη, αλλά και μετά τη σημερινή συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ στη Μόσχα.

Η Τουρκία και η Ρωσία από την περασμένη Τετάρτη έχουν παρακινήσει τα αντιμαχόμενα κόμματα της Λιβύης να δηλώσουν κατάπαυση του πυρός από την Κυριακή 12 Ιανουαρίου εν μέσω συγκρούσεων και αεροπορικών επιχειρήσεων με δεκάδες νεκρούς.

Η έκκληση της Μέρκελ από τη Μόσχα

Οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Μόσχα η Ανγκελα Μέρκελ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και  τη τηλεφωνική συνομιλία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο. Οι εξελίξεις στο Ιράν, η πτώση του ουκρανικού αεροσκάφους και ο εμφύλιος στη Λιβύη ήταν ψηλά στην ατζέντα.

Ο Πούτιν και η Μέρκελ απηύθυναν εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και ο Χαφτάρ, θέλοντας να δείξει δείγματα συνεργασίας με την διεθνή κοινότητα, αποδέχτηκε τις εκκλήσεις.

Ενόχληση του Πούτιν για τους μισθοφόρους

Τις τελευταίες ώρες στη Λιβύη δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τη μεταφορά Σύρων τζιχαντιστών και μισθοφόρων που πολεμούν μαζί με την Τουρκία στο πλευρό του Σάρατζ. «Η μεταφορά αυτών των μισθοφόρων στην Τρίπολη είναι ένα πολύ επικίνδυνο θέμα» δήλωσε ο Πούτιν, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις πλευρές, και ειδικά προς την Τουρκία, που τους μετέφερε στην Τρίπολη, τάζοντάς τους μεγάλες αμοιβές, αμνηστία για εγκλήματα που έχουν διαπράξει, αλλά και την τουρκική υπηκοότητα.

«Ξεπούλημα στους Οθωμανούς»

Στο μεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί σε λίγες ώρες και ο αντίπαλος του Χαφτάρ, Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, επικεφαλής της υποστηριζόμενης από την Τουρκία κυβέρνησης της Τρίπολης. Αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα των αποζημιώσεων που αξιώνει η Τουρκία από τη Λιβύη ύψους 16 δισ. δολαρίων, προκαλώντας την αντίδραση του Χαφτάρ που μιλά «για ξεπούλημα της χώρας στους Οθωμανούς Τούρκους».

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ενώ οι Ρώσοι τάσσονται υπέρ του στρατού της Λιβύης (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

κατάπαυση πυρόςΛιβύη