Κόσμος|12.01.2020 11:46

Μπιλ Γκέιτς: Να φορολογηθούν περισσότερο τα μεγάλα πορτοφόλια

Newsroom

Από όλους τους ανθρώπους στον κόσμο, αυτός που ζητά υψηλότερη φορολογία για το μεγάλο κεφάλαιο είναι ο Μπιλ Γκέιτς, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος επί Γης. Μόνο έτσι μπορεί κάθε κράτος να προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις, υπογραμμίζει στο blog του ο ιδρυτής της Microsoft.

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στη Γη, με περιουσία που ανέρχεται στα 97,4 δισ. ευρώ. Μαζί με τη σύζυγό του Μελίντα διαχειρίζονται το πιο εύρωστο ίδρυμα στον κόσμο, το ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς».

Παρ' όλα αυτά, στο blog του, το οποίο ονομάζεται Gatenotes, ο επιχειρηματίας γράφει: Η εθελοντική προσφορά και οι δωρεές δεν φτάνουν, χρειάζεται να επιβληθεί υψηλότερη φορολογία στους πλουσίους: «Οι πιο ευκατάστατοι άνθρωποι διαθέτουν κεφάλαια σε επενδύσεις που κρατούν μεγάλο χρονικό διάστημα, και αν αυτές οι επενδύσεις δεν αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγής ή δεν αποδώσουν, οι πλούσιοι δεν φορολογούνται. Αυτό δεν έχει κανένα νόημα». 

Φορολογήστε περιουσιακά στοιχεία, όχι μόνο το εισόδημα

Το εισόδημα από επενδύσεις πρέπει να φορολογηθεί όπως φορολογούνται οι μισθοί. «Αυτή η τακτική θα πλήξει κυρίως τα μεγάλα πορτοφόλια» λέει ο Μπιλ Γκέιτς. Πάνω από όλα, η χαμηλή φορολόγηση στα κεφαλαικά κέρδη αποτελεί αγκάθι για την οικονομία, σύμφωνα με τον ίδιο. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποτίθεται πως θα διόρθωνε αυτή την κατάσταση, αλλά δεν έκανε τίποτε. Ως αποτέλεσμα, τα στελέχη των επιχειρήσεων πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Καθώς η ψαλίδα μεταξύ πλούσιων και φτωχών ανοίγει, λοιπόν, ο Μπιλ Γκέιτς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλή για λήψη μέτρων υπέρ ενός δικαιότερου φορολιγού συστήματος που θα ενισχύει τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. 

φόροιΜπιλ ΓκέιτςΗΠΑφορολογία