Κόσμος|04.12.2018 15:31

Ισπανία: Οι ακροδεξιοί επιστρέφουν μέσω Ανδαλουσίας

Γιώργος Σκαφιδάς

Ήταν πολλοί εκείνοι διεθνώς που υποστήριζαν ότι η Ισπανία, μια χώρα που απελευθερώθηκε από τα δεσμά της δικτατορίας μόλις τη δεκαετία του 1970, δεν γίνεται να αποτελέσει έδαφος πολιτικά εύφορο για την άνοδο της άκρας Δεξιάς. Οι ισορροπίες, ωστόσο, πλέον αλλάζουν (ακόμη) και στην Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ξεκινώντας μάλιστα από περιοχές του ισπανικού Νότου που αποτελούσαν προπύργιο των Σοσιαλιστών.

Για πρώτη φορά μετά το 1975 και τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο, ένα ακροδεξιό κόμμα εξασφάλισε έδρες σε κοινοβούλιο της Ισπανίας. Η παράταξη Vox, ένας πολιτικός σχηματισμός που ιδρύθηκε μόλις το 2014, κατάφερε να εκλέξει 12 βουλευτές από τους συνολικά 109 στο τοπικό κοινοβούλιο της περιφέρειας της Ανδαλουσίας.

Οι Σοσιαλιστές (PSOE) ήρθαν μεν πρώτοι, χάνοντας ωστόσο 14 έδρες (από 47 που είχαν, υποχώρησαν στις 33), με αποτέλεσμα πλέον να μην μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση σε μια περιφέρεια την οποία κυβερνούσαν ανελλιπώς εδώ και 36 χρόνια (από το 1982). Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το ακροδεξιό Vox βρίσκεται ξαφνικά με τις 12 έδρες του να έχει αποκτήσει ρόλο ρυθμιστή, διεκδικώντας ακόμη και θέση εταίρου σε μια τοπική κυβέρνηση συνεργασίας μαζί με τη Δεξιά του Λαϊκού Κόμματος (PP) που εξασφάλισε 26 έδρες στις εκλογές της περασμένης Κυριακής (χάνοντας 7) και τους κεντροδεξιούς Ciudadanos που εξασφάλισαν 21 (αυξάνοντας τη δύναμή τους κατά 12 έδρες).

Οι εκλογές στην Ανδαλουσία ήταν οι πρώτες που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι το περασμένο καλοκαίρι και την έλευση στην εξουσία των Σοσιαλιστών υπό τον Πέδρο Σάντσεθ.

Το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ, ο οποίος καλείται πλέον να επανεξετάσει τις επόμενες κινήσεις του. Οι επόμενες γενικές εκλογές είναι προγραμματισμένες στην Ισπανία κανονικά για το 2020.

Κυκλοφορούν, ωστόσο, σενάρια που θέλουν τον Πέδρο Σάντσεθ να οδηγεί τη χώρα πρόωρα στις κάλπες τον ερχόμενο Μάιο, οπότε είναι προγραμματισμένο, ωστόσο, να διεξαχθούν περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στην Ισπανία πέρα από τις ευρωεκλογές.

Η παράταξη Vox, που ιδρύθηκε μόλις το 2014, κατάφερε να εκλέξει 12 βουλευτές από τους συνολικά 109, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη

Η Ανδαλουσία είναι η περιφέρεια της Ισπανίας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, αλλά και με κάποια από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ενώ αποτελεί και βασικό σημείο εισόδου για όσους μετανάστες φτάνουν στην Ισπανία από τη Μεσόγειο (περίπου 53.000 μόνο φέτος).

Διόλου τυχαία, η παράταξη Vox, που απέκτησε για πρώτη φορά έδρες στο κοινοβούλιο της Ανδαλουσίας, κηρύσσει την ανάγκη για πιο σκληρά μέτρα στο Μεταναστευτικό. Παράλληλα όμως προπαγανδίζει τη λήψη σκληρών μέτρων και ενάντια στους Καταλανούς αυτονομιστές, τους οποίους θέλει να οδηγήσει στη φυλακή, ενώ παίρνει θέση και ενάντια στο δικαίωμα στην άμβλωση. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ως παράταξη διαφοροποιείται από τους «χοντροκομμένους» ευρωσκεπτικιστές, καθώς τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ισπανίας στην ΕΕ και στο ευρώ.

Για τους επικριτές του, το Vox έρχεται να αναβιώσει τάσεις βγαλμένες μέσα από τις πιο σκοτεινές σελίδες του φρανκισμού. Για τους οπαδούς του από την άλλη, είναι μια παράταξη που «θέλει να κάνει την Ισπανία μεγάλη ξανά». Η Μαρίν Λεπέν πάντως από τη γειτονική Γαλλία δεν έχασε την ευκαιρία να πανηγυρίσει… στέλνοντας «θερμά συγχαρητήρια» στους Ισπανούς φίλους της

ΑνδαλουσίαΙσπανίαακροδεξιά