Κόσμος|20.01.2020 17:36

Διάσκεψη Βερολίνου: Πανηγυρίζει ο Χαφτάρ αλλά ξεχνά την Ελλάδα

Newsroom

Πανηγυρίζει ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, καθώς μιλάει για διπλωματική νίκη για τον λαό της Λιβύης.

Ευχαρίστησε κάποιες από τις χώρες που συμμετείχαν, ωστόσο δεν έκανε καμία αναφορά στην Ελλάδα, προφανώς επειδή απουσίαζε απο τη συνάντηση και παρότι την είχε επισκεφθεί λίγα 24ωρα πριν από το ταξίδι στο Βερολίνο.

Ο Χαφτάρ συγκεκριμένα ευχαρίστησε Γαλλία, Ρωσία, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιταλία που πιθανότατα αποδέχτηκαν κάποιες από τις θέσεις που εξέφρασε στη Διάσκεψη.

Η επίσκεψη στην Ελλάδα

Ο στρατάρχης Χαφτάρ σε μια υψηλού συμβολισμού κίνηση βρέθηκε αιφνιδιαστικά και κάτω από άκρα μυστικότητα στη χώρα μας, όπου συναντήθηκε την Παρασκευή (17.01.2020) με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου.

Ο  Χαλίφα Χαφτάρ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα χαρακτήρισε άκυρο το μνημόνιο που υπέγραψε ο Φαγέζ Αλ Σάρατζ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεσμεύθηκε για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. Ο κ. Χαφτάρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Διάσκεψη Βερολίνουκρίση στη ΜεσόγειοΛιβύηΧαλίφα Χαφτάρ