Κόσμος|04.12.2018 21:59

Κλέβουν χρήματα από λογαριασμούς κατόχων iPhone

Newsroom

Χρήστες κινητών iPhone με λειτουργικό iOS, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την κλοπή των χρημάτων τους, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. 

Η εταιρεία ασφαλείας ESET προειδοποιεί τους χρήστες συσκευών iOS να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, επειδή εντοπίστηκαν εφαρμογές, οι οποίες υποτίθεται ότι βοηθούν στην παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης. Όμως στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν τη λειτουργία Touch ID της Apple για να κλέψουν χρήματα.

Μεταξύ των εφαρμογών, οι οποίες βοηθούν τους χρήστες στην προσπάθειά τους για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, είναι και τα apps «Fitness Balance» και «Calories Tracker». Αυτές οι εφαρμογές υπόσχονται υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος, καθημερινή παρακολούθηση των θερμίδων ή υπενθύμιση στους χρήστες να πίνουν περισσότερα νερά. Ωστόσο, «αυτές οι εφαρμογές έχουν ένα απροσδόκητα βαρύ αντίτιμο, σύμφωνα με τους χρήστες του Reddit», αναφέρει ακόμα η ESET.

Όταν ο χρήστης ενεργοποιήσει την πρώτη φορά μία από τις δύο εφαρμογές τότε του ζητείται να κάνει σάρωση στα δακτυλικά του αποτυπώματα, έτσι ώστε να του «προβάλουν προσωποποιημένες συστάσεις για την παρακολούθηση των θερμίδων και της διατροφής». Στη συνέχεια, εμφανίζεται ένα αναδυόμενο παράθυρο, το οποίο ζητά την πληρωμή 99,99 ή 119,99 δολαρίων ή 139,99 ευρώ, για να μπορέσει ο χρήστης να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την εφαρμογή. Αυτό το αναδυόμενο παράθυρο εμφανίζεται μόνο για περίπου ένα δευτερόλεπτο. Όμως εάν ο χρήστης έχει μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα συνδεδεμένη απευθείας με τον λογαριασμό του στην Apple, τότε η συναλλαγή επαληθεύεται και τα χρήματα μεταφέρονται.

Εάν οι χρήστες αρνηθούν να γίνει σάρωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους στην εφαρμογή «Fitness Balance», τότε κάνει την εμφάνισή του ένα άλλο αναδυόμενο παράθυρο, και τους ζητείται να πατήσουν «Συνέχεια» για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή. Εάν απαντήσουν θετικά, η εφαρμογή προσπαθεί ξανά να επαναλάβει την επιθετική διαδικασία πληρωμής.

Η ESET, σημειώνει ότι η εφαρμογή «Fitness Balance» έλαβε πολλές αξιολογήσεις 5 αστέρων, είχε μέση βαθμολογία 4,3 αστέρων και έλαβε τουλάχιστον 18 θετικές κριτικές. Η δημοσίευση πλαστών θετικών αξιολογήσεων, είναι μια πολύ γνωστή τεχνική, που χρησιμοποιείται από τους απατεώνες για τη βελτίωση της φήμης των εφαρμογών τους.

Αναφορά των εφαρμογών στην Apple

Τα θύματα της απάτης ανέφεραν και τις δύο εφαρμογές στην Apple, με αποτέλεσμα αυτές να απομακρυνθούν από το App Store. Παράλληλα, οι χρήστες προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον προγραμματιστή της εφαρμογής «Fitness Balance», αλλά έλαβαν μόνο μια γενική απάντηση με την υπόσχεση ότι θα διορθωθούν τα αναφερόμενα «ζητήματα» στην επικείμενη έκδοση 1.1. Και οι δύο εφαρμογές, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον εργασίας και τη λειτουργικότητα, πιθανότατα έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο προγραμματιστή. Οι χρήστες έχουν επίσης δημοσιεύσει βίντεο για τις εφαρμογές «Fitness Balance» και «Calories Tracker» στο Reddit.

Με δεδομένο ότι η Apple δεν επιτρέπει λύσεις ασφαλείας στο App Store οι χρήστες θα πρέπει να βασίζονται στα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζει η εταιρεία. Παράλληλα , η ESET συμβουλεύει τους χρήστες να διαβάζουν πάντα τις αξιολογήσεις που κάνουν οι υπόλοιποι χρήστες. Επειδή πολλές φορές τα θετικά σχόλια στις εφαρμογές είναι πλαστά, οι αρνητικές κριτικές είναι πιο πιθανό να αποκαλύψουν την πραγματική φύση της εφαρμογής.

Οι χρήστες iPhone X μπορούν να ενεργοποιήσουν μια πρόσθετη λειτουργία που ονομάζεται «Double Click to Pay», η οποία απαιτεί να κάνουν διπλό κλικ στο πλευρικό κουμπί για να επαληθεύσουν μια πληρωμή. Όσοι χρήστες έχουν πέσει θύματα αυτής της απάτης, έχουν τη δυνατότητα να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν επιστροφή χρημάτων από το App Store.

iPhoneτραπεζικός λογαριασμός