Κόσμος|23.01.2020 19:00

Νέος κοροναϊός: Ειδικό νοσοκομείο κατασκευάζει η Ουχάν

Newsroom

Η κινεζική πόλη Ουχάν, επίκεντρο του ξεσπάσματος ενός νέου κοροναϊού, θα κατασκευάσει ένα νοσοκομείο ειδικά για τη νοσηλεία ασθενών από τον ιό, το οποίο σκοπεύει να ολοκληρώσει εντός έξι ημερών, ανέφερε η κρατική Beijing News, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή της κατασκευαστικής εταιρίας που θα αναλάβει το έργο.

Ο ιός έχει μολύνει περισσότερους από 600 ανθρώπους και έχει σκοτώσει 17, αναγκάζοντας την Ουχάν να κλείσει όλες τις μεταφορικές συνδέσεις.Το μέτρο λήφθηκε σε μια προσπάθεια «δραστικής διακοπής εξάπλωσης του ιού, για τον αποφασιστικό περιορισμό της έξαρσης και την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών», τονίζει η ειδοποίηση.

Πολλοί φοβούνται ότι θα επαναληφθεί η επιδημίας SARS, η οποία ξέσπασε στην Κίνα το 2002 και το 2003 και εξαπλώθηκε γρήγορα, σκοτώνοντας περισσότερους από 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αίσθηση έχουν προκαλέσει και οι εικόνες με ασθενείς που μεταφέρονται μέσα σε κουτιά και πλαστικούς σωλήνες.

T

Παραθεριστικές περιοχές στο Χονγκ Κονγκ θα μετατραπούν σε ζώνες καραντίνας

Το Χονγκ Κονγκ μετέτρεψε δύο κατασκηνώσεις διακοπών σε ζώνες καραντίνας για όσους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η ημιαυτόνομη αυτή περιοχή και μεγάλο διεθνές οικονομικό κέντρο έχει κηρύξει «αυξημένο συναγερμό», έπειτα από την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού αυτού, που έως τώρα έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 17 ανθρώπους.

Οι δύο αυτές κατασκηνώσεις ήδη είχαν χρησιμοποιηθεί ως ζώνες καραντίνας και κατά την έξαρση της επιδημίας του σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου SARS, που πριν από 17 χρόνια είχε κοστίσει τη ζωή σε 299 ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ.

Μέχρι στιγμής στην πόλη έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα από τον νέο κοροναϊό. Οι νοσήσαντες είχαν επιστρέψει μόλις από την πόλη Ουχάν, στην κεντροανατολική Κίνα, όπου εκδηλώθηκε η επιδημία και έχουν τεθεί σε απομόνωση εντός του νοσοκομείου.

Τι είναι ο κοροναϊός

Πρόκειται για έναν νέο κοροναϊό - δηλαδή ένα μέλος της οικογένειας των κοροναϊών που δεν έχει συναντηθεί ποτέ πριν. Όπως και άλλοι κοροναϊοί, προέρχονται από ζώα - πιθανώς θαλασσινά. Πολλοί από αυτούς που μολύνθηκαν είτε εργάζονταν είτε συχνά ψώνιζαν στη χονδρική αγορά θαλασσινών Huanan στο κέντρο της κινεζικής πόλης.

Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, ο νέος κοροναϊός, ίσως να μεταφέρθηκε στον άνθρωπο, μέσα από δύο είδη φιδιών.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κοροναϊού;

Ο ιός προκαλεί πνευμονία. Εκείνοι που έχουν αρρωστήσει από αυτόν, έχει αναφερθεί ότι υποφέρουν από βήχα, πυρετό και δυσκολίες στην αναπνοή. Δεδομένου ότι πρόκειται για ιογενή πνευμονία, τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιικά φάρμακα, αλλά συνήθως μειώνουν μόνο τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Όσοι έχουν πεθάνει είναι γνωστό ότι είχαν ήδη κακή υγεία.

κρούσματαΚίνανέος κορονοϊόςΚορονοϊός