Κόσμος|24.01.2020 13:32

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Πολύ νωρίς για κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Newsroom

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι «πάρα πολύ νωρίς» να αποφανθεί ότι ο ιός που εμφανίστηκε στην Κίνα και άρχισε να μεταδίδεται ανά τον κόσμο συνιστά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος».

«Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία, είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα. Αλλά δεν είναι ακόμη μια κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμια κλίμακα. Ίσως και να εξελιχθεί έτσι», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος «καμιά απόδειξη» μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει μια μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Κίνα, αλλά επί του παρόντος αυτή η μετάδοση δείχνει να περιορίζεται σε ομάδες οικογενειών και σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που φροντίζουν ασθενείς προσβεβλημένους από τον ιό. Επί του παρόντος δεν υπάρχει καμιά απόδειξη μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Κίνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να εξελιχθεί έτσι», τόνισε.

Ύποπτο κρούσμα κοροναϊού στο Μπάρι της Ιταλίας

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόκειται για μια λυρική τραγουδίστρια η οποία μόλις επέστρεψε από τουρνέ στην Κίνα, η οποία περιελάμβανε και την περιοχή της Ουχάν.

Η ασθενής μετέβη στο πρώτων βοηθειών του Μπάρι με πυρετό και βήχα και οι γιατροί αποφάσισαν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας της Ρώμης.

Αύριο, πιθανώς, θα υπάρξει οριστική απάντηση για το αν πρόκειται για τον κοροναϊό ή για άλλη ασθένεια.

Ειδικό νοσοκομείο κατασκευάζει η Ουχάν

Η κινεζική πόλη Ουχάν, επίκεντρο του ξεσπάσματος ενός νέου κοροναϊού, θα κατασκευάσει ένα νοσοκομείο ειδικά για τη νοσηλεία ασθενών από τον ιό, το οποίο σκοπεύει να ολοκληρώσει εντός έξι ημερών, ανέφερε η κρατική Beijing News, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή της κατασκευαστικής εταιρίας που θα αναλάβει το έργο.

Ο ιός έχει μολύνει περισσότερους από 600 ανθρώπους και έχει σκοτώσει 17, αναγκάζοντας την Ουχάν να κλείσει όλες τις μεταφορικές συνδέσεις.Το μέτρο λήφθηκε σε μια προσπάθεια «δραστικής διακοπής εξάπλωσης του ιού, για τον αποφασιστικό περιορισμό της έξαρσης και την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών», τονίζει η ειδοποίηση.

Πολλοί φοβούνται ότι θα επαναληφθεί η επιδημίας SARS, η οποία ξέσπασε στην Κίνα το 2002 και το 2003 και εξαπλώθηκε γρήγορα, σκοτώνοντας περισσότερους από 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αίσθηση έχουν προκαλέσει και οι εικόνες με ασθενείς που μεταφέρονται μέσα σε κουτιά και πλαστικούς σωλήνες.

T

Παραθεριστικές περιοχές στο Χονγκ Κονγκ θα μετατραπούν σε ζώνες καραντίνας

Το Χονγκ Κονγκ μετέτρεψε δύο κατασκηνώσεις διακοπών σε ζώνες καραντίνας για όσους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η ημιαυτόνομη αυτή περιοχή και μεγάλο διεθνές οικονομικό κέντρο έχει κηρύξει «αυξημένο συναγερμό», έπειτα από την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού αυτού, που έως τώρα έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 17 ανθρώπους.

Οι δύο αυτές κατασκηνώσεις ήδη είχαν χρησιμοποιηθεί ως ζώνες καραντίνας και κατά την έξαρση της επιδημίας του σοβαρού οξέως αναπνευστικού συνδρόμου SARS, που πριν από 17 χρόνια είχε κοστίσει τη ζωή σε 299 ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ.

Μέχρι στιγμής στην πόλη έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα από τον νέο κοροναϊό. Οι νοσήσαντες είχαν επιστρέψει μόλις από την πόλη Ουχάν, στην κεντροανατολική Κίνα, όπου εκδηλώθηκε η επιδημία και έχουν τεθεί σε απομόνωση εντός του νοσοκομείου.

Τι είναι ο κοροναϊός

Πρόκειται για έναν νέο κοροναϊό - δηλαδή ένα μέλος της οικογένειας των κοροναϊών που δεν έχει συναντηθεί ποτέ πριν. Όπως και άλλοι κοροναϊοί, προέρχονται από ζώα - πιθανώς θαλασσινά. Πολλοί από αυτούς που μολύνθηκαν είτε εργάζονταν είτε συχνά ψώνιζαν στη χονδρική αγορά θαλασσινών Huanan στο κέντρο της κινεζικής πόλης.

Σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες, ο νέος κοροναϊός, ίσως να μεταφέρθηκε στον άνθρωπο, μέσα από δύο είδη φιδιών.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κοροναϊού;

Ο ιός προκαλεί πνευμονία. Εκείνοι που έχουν αρρωστήσει από αυτόν, έχει αναφερθεί ότι υποφέρουν από βήχα, πυρετό και δυσκολίες στην αναπνοή. Δεδομένου ότι πρόκειται για ιογενή πνευμονία, τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία χρησιμότητα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιικά φάρμακα, αλλά συνήθως μειώνουν μόνο τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Όσοι έχουν πεθάνει είναι γνωστό ότι είχαν ήδη κακή υγεία.

ΚορονοϊόςΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας