Κόσμος|24.01.2020 16:45

Στους 13 οι νεκροί από την «Γκλόρια» - Βιβλικές καταστροφές στην Ισπανία

Μαρία Ανδρικάκη

Εκτάκτως συγκλήθηκε το υπουργικό συμβούλιο στην Ισπανία για να συζητήσει μέτρα αντιμετώπισης της βιβλικής καταστροφής από τη φονική καταιγίδα «Γκλόρια».

Ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει κατακόρυφα. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 13. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, όμως, υπάρχουν τουλάχιστον 4 αγνοούμενοι. Οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο, ωστόσο είναι απαισιόδοξοι.

Η καταιγίδα πλήττει από την Κυριακή το μεγαλύτερο μέρος της Καταλονίας. Σφοδρές βροχοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι και τεράστια κύματα που αγγίζουν τα 14 μέτρα πρωταγωνιστούν. Οι παραλίες της Βαρκελώνης δεν θυμίζουν σε τίποτα τις δημοφιλείς, γεμάτες τουρίστες καλοκαιρινές ακτές, καθώς έχουν γεμίσει σκουπίδια. Στη Βαλένθια, η θάλασσα έχει ξεβράσει νεκρά ψάρια στην άμμο.

Χιλιάδες πολίτες αναγκάζονται να ζουν χωρίς ρεύμα εξαιτίας της κακοκαιρίας. Εκτάσεις καταστρέφονται από τις πλημμύρες. Περισσότεροι από 100 δρόμοι είναι αποκλεισμένοι. Οι κάτοικοι ανοίγουν τη βρύση κι αντί για νερό βγαίνει αφρός. Στη Χιρόνα, ο ίδιος αφρός σκεπάζει τα σοκάκια της γραφικής και τουριστικής Tossa de Mar. Οι άλλοτε λαμπερές και εντυπωσιακές βίλες στις Βαλεαρίδες Νήσους έχουν δώσει τη θέση τους σε συντρίμμια, πέτρες και λάσπη.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, έκανε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές στη Μαγιόρκα. Αφού συζήτησε με τους κατοίκους, τόνισε ότι η κυβέρνηση βάζει τα δυνατά της για να αντιμετωπίσει την καταστροφή, λίγους μήνες πριν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν. Επιπλέον, απέδωσε την καταστροφή στην κλιματική αλλαγή.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας αναφέρει ότι τα φαινόμενα αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν. Θα πάρει χρόνο, όμως, στη χώρα να συνέλθει από την καταστροφή και να ορθοποδήσει.

T

νεκροίΠέδρο Σάντσεθκαταιγίδα ΓκλόριαΙσπανία