Κόσμος|26.01.2020 08:15

Νέος κοροναϊός: Στους 54 οι νεκροί με 1610 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Newsroom

Δεκατρείς επιπλέον θάνατοι από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τον νέο κοροναϊό σε 54, ανακοίνωσαν σήμερα Κυριακή οι τοπικές αρχές.

Παράλληλα έχουν επιβεβαιωθεί 323 νέα κρούσματα λοιμώξεων από τον ιό.Τα τελευταία στοιχεία από την επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας, φέρνουν σε 1.610 τον συνολικό αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοιμώξεων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την κεντρική κυβέρνηση.

56 εκατ. Κινέζοι σε καραντίνα

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, μίλησε για τον κοροναϊό, και δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή κατάσταση. Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με μέλη του πολιτικού γραφείου του, προκειμένου να συζητήσουν μέτρα που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της επιδημίας του κοροναϊού.

Η χώρα αντιμετωπίζει μια «σοβαρή κατάσταση» όπου ο κοροναϊός «επιταχύνει την εξάπλωσή του», είπε ο Σι Τζινπίνγκ ανήμερα της εορτής της κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κίνας εκτίμησε πως η χώρα μπορεί «να κερδίσει τη μάχη» εναντίον του νέου κοροναϊού. Λίγο νωρίτερα, ο Σι Τζινπίνγκ είχε παραδεχθεί ότι η επιδημία «επιταγχύνεται» και η Κίνα βρίσκεται σε «δύσκολη κατάσταση».

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα της χώρας, το Πεκίνο, οι Αρχές θα αναστείλουν τα δρομολόγια σε ολόκληρη την επαρχία όλων των μικρών λεωφορείων από αύριο 26 Ιανουαρίου, με στόχο τον περιορισμό της επιδημίας, μεταδίδουν κινεζικά ΜΜΕ. Από την πλευρά της, η εταιρεία Yum China Holdings Inc γνωστοποίησε ότι κλείνει προσωρινά ορισμένα καταστήματα KFC και Pizza Hut στην Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, ως μέτρο πρόληψης κατά του κοροναϊού. Παράλληλα, οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων του κοροναϊού σε τρένα, λεωφορεία και αεροπλάνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, θα δημιουργηθούν σημεία ελέγχου και όλοι οι ταξιδιώτες με συμπτώματα πνευμονίας «θα μεταφέρονται άμεσα» σε κάποιο ιατρικό κέντρο. Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι σημεία ελέγχου θερμοκρασίας έχουν ήδη εγκατασταθεί σε 387 σιδηροδρομικούς σταθμούς στη χώρα.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι διευρύνεται η ζώνη αποκλεισμού που έχει επιβληθεί για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού. Πέντε ακόμα πόλεις στην επαρχία Χουμπέι (κεντρική Κίνα) προστέθηκαν στις 13 που είχαν ήδη επηρεαστεί από τα μέτρα αυτά και που περιλαμβάνουν κυρίως την αναστολή λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών. Οι αρχές στην κινεζική πόλη Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, θα κατασκευάσουν και ένα δεύτερο νοσοκομείο. Ενα νοσοκομείο, ήδη χτίζεται το πρώτο, που θα προορίζεται αποκλειστικά για τη νοσηλεία των ασθενών, όπως μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η κατασκευή του νοσοκομείου, που θα διαθέτει 1.300 κλίνες, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε μισό μήνα. Οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου νοσοκομείου για τη νοσηλεία όσων έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 3 Φεβρουαρίου.

ΚορονοϊόςΚίνανέος κορονοϊός