Κόσμος|27.01.2020 15:36

Μέρκελ: Ζητά έναρξη συνομιλιών για ένταξη Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Newsroom

Τις ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να ζητήσει η Άνγκελα Μέρκελ στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο.

Πρόκειται για «στροφή» της Γερμανίδας Καγκελάριου η οποία το καλοκαίρι είχε απαντήσει αρνητικά στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση διαπραγμάτευση με τις δυο βαλκανικές χώρες.

Η Βόρεια Μακεδονία, παράλληλα έχει ξεκινήσει και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, με την Ατλαντική Συμμαχία να έχει ήδη επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης. Η χώρα προσπαθεί επίσης να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει ήδη ξεπεράσει ένα από τα βασικά εμπόδια με την επίλυση του ονόματός της και την Συμφωνία των Πρεσπών.

«Πάνω απ' όλα, θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου για να αρχίσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και με τη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με την Καγκελάριο, «και οι δύο χώρες έχουν επιτύχει πολλά» και ως εκ τούτου το Βερολίνο θα υποστηρίξει την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τώρα θα εργασθούμε σκληρά για να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα τον Μάρτιο», δήλωσε η Μέρκελ.

Άνγκελα ΜέρκελΒόρεια ΜακεδονίαΑλβανία