Κόσμος|28.01.2020 21:00

Ο Τραμπ ανακοινώνει το σχέδιό του για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή

Newsroom

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνει στον Λευκό Οίκο, παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το σχέδιό του για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και συγκεκριμένα στην πολύπαθη Γάζα.  Οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ συμβαίνουν μετά την συνάντηση που είχε στο οβάλ γραφείο με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, Benny Gantz. 

Η πρόταση του Αμερικανού προέδρου εκτείνεται σε 80 σελίδες και, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί μια «ρεαλιστική λύση για τις δύο πλευρές στην οποία έχει ήδη συμφωνήσει το Ισραήλ». «Σήμερα, το Ισραήλ έκανε ένα βήμα προς την ειρήνη. Δεν εξελέγην για να κάνω τα μικρά ούτε να κρύβομαι από τα μεγάλα προβλήματα», πρόσθεσε ο Τραμπ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νετανιάχου. 

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ήδη συμφωνήσει σε έναν χάρτη για το πώς θα μοιάζει η περιοχή, με την Ιερουσαλήμ «αδιαίρετη πρωτεύουσα» αλλά με πιθανή παλαιστινιακή πρωτεύουσα στα ανατολικά τμήματα της πόλης και περισσότερο έδαφος στο Ισραήλ. Στη συζήτηση των δύο, συμμετείχε και ο αρχηγός της ισραηλινής αξιωματική αντιπολίτευσης, ενώ απουσίαζαν οποιοιδήποτε Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, καθώς η Παλαιστινιακή πλευρά έχει εκ των προτέρων απορρίψει την πρόταση Τραμπ, κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο ότι επί μακρόν τοποθετείται εναντίον της. 

T

Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων η πρόταση Τραμπ προβλέπει: 

  • Η Ιερουσαλήμ αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ και πιθανή παλαιστινιακή πρωτεύουσα στα ανατολικά τμήματα της πόλης
  • Διπλασιασμός των παλαιστινιακών εδαφών, χωρίς να διευκρινίζει σε ποια εδάφη αναφέρεται
  • Δημιουργία ενός εκατ. θέσεων εργασίας για τους Παλαιστινίους

Με πληροφορίες από Guardian

Ντόναλντ ΤραμπΠαλαιστίνηΙσραήλΜπενιαμίν Νετανιάχου