Κόσμος|05.12.2018 13:38

Κίτρινα γιλέκα: Κέρδισαν μία μάχη, συνεχίζουν για τη νίκη

Έρη Πανσεληνά

Την πρώτη του νίκη πέτυχε το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» έπειτα από σχεδόν τρεις εβδομάδες διαδηλώσεων, που κατέληγαν κάθε Σάββατο σε οδομαχίες και βίαιες συγκρούσεις στους γαλλικούς δρόμους.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε χθες το «πάγωμα» για έξι μήνες του σχεδίου της κυβέρνησης για αυξήσεις στους φόρους στα καύσιμα που επρόκειτο να επιβληθούν από τον Ιανουάριο του 2019, ωστόσο οι άτυποι επικεφαλής του αυθόρμητου μη κομματικού κινήματος (που ξεκίνησε ως αντίδραση στη φορολογία των καυσίμων) δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι την τελική νίκη, διευρύνοντας τα αιτήματά τους.

Βλέποντας την αυθόρμητη αγανάκτηση του λαού να παίρνει διαστάσεις... επανάστασης που συντονίζεται μέσω των social media και τη δημοτικότητά του να έχει υποχωρήσει στο 23% (Ifop-Fiducial), ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε την πρώτη μεγάλη υποχώρηση στους 18 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία. Κάνοντας στροφή 180 μοιρών, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να παγώσει το μέτρο που θα έφερνε στο κράτος επιπλέον έσοδα 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα μέτρο το οποίο μάλιστα ο ίδιος ο Μακρόν υπερασπιζόταν ως καθοριστικής σημασίας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι άτυποι επικεφαλής του αυθόρμητου κινήματος δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν, διευρύνοντας τα αιτήματά τους

Αναδίπλωση Φιλίπ

«Κανένας φόρος δεν αξίζει να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του έθνους»  δήλωσε χθες ο Φιλίπ, ο οποίος στην προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έβαλαν φωτιά στις γαλλικές πόλεις ανακοίνωσε μορατόριουμ έξι μηνών στις αυξήσεις φόρων στα καύσιμα που θα ίσχυαν από 1ης Ιανουαρίου του 2019. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, θα έπρεπε κανείς «να είναι κουφός ή τυφλός» για να αγνοήσει την οργή στους γαλλικούς δρόμους.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βλέπει και τη δική του δημοτικότητα να έχει βυθιστεί στο 26%, ανέφερε ακόμη ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα των έξι μηνών πρόκειται να συζητηθούν και άλλα μέτρα που θα βοηθήσουν τους φτωχούς εργαζόμενους που βασίζονται στα οχήματά

Κέρδισαν μία μάχη, συνεχίζουν για τη νίκη τους για τις μετακινήσεις τους από και προς τη δουλειά και τα καταστήματα. Πάντως προειδοποίησε τους πολίτες ότι δεν είναι δυνατόν να περιμένουν καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες πληρώνοντας χαμηλότερους φόρους και ότι θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές. Σημειώνεται ότι το 2013, με τη Σοσιαλίστρια Σεγκολέν Ρουαγιάλ στο υπουργείο Οικολογίας, η επιβολή του λεγόμενου «οικολογικού φόρου» είχε επίσης μετατεθεί δύο φορές προτού καταργηθεί εντελώς.

Πάντως το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», που ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου και πήρε το όνομά του από τα χαρακτηριστικά φθορίζοντα κίτρινα γιλέκα τα οποία όλοι οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να έχουν στα οχήματά τους, έχει πλέον διευρυνθεί αποκτώντας διαστάσεις γενικότερης εξέγερσης κατά του Μακρόν. Τα αιτήματα των διαδηλωτών επεκτείνονται πλέον και πέραν της μείωσης της φορολογίας σε θέματα αύξησης των μισθών και των συντάξεων, ενώ στο κίνημα συμμετέχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων και φαίνεται ότι η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα αντιμετωπίσει το σαρωτικό του κύμα, το οποίο δείχνει να επεκτείνεται προς τις τάξεις των νέων και των αγροτών.

Μαθητικές κινητοποιήσεις

Η Γαλλία βρίσκεται παράλληλα και σε κλοιό μαθητικών κινητοποιήσεων, με τους μαθητές να «εξεγείρονται» σε συνολικά εκατοντάδεις λύκεια της χώρας. Ταραχές σημειώθηκαν χθες με επίκεντρο τα λύκεια σειράς γαλλικών πόλεων, ενώ και οι φοιτητές προχωρούν σε καταλήψεις σε πανεπιστήμια της χώρας.

κίτρινα γιλέκαΕμανουέλ Μακρόν