Κόσμος|05.12.2018 15:43

Μπαλιμπάρ: Τα «Κίτρινα Γιλέκα» τροφοδοτούνται από την οργή

Newsroom

Τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα με έκπληξη, δυσπιστία ή προσδοκία στις πρωτοφανείς ταραχές της Γαλλίας με πρωταγωνιστές τα «Κίτρινα Γιλέκα» και τραγικό απολογισμό 4 νεκρούς στις κινητοποιήσεις του περασμένου Σαββάτου (ο λόγος που κλήθηκε σε απολογία χθες στο Κογκρέσο ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ).

Τα ερωτήματα είναι πολλά γι’ αυτό το παλλαϊκό ξέσπασμα, με τις πολλές μικρές «εστίες» σε όλη τη γαλλική επικράτεια, αναμένοντας το νέο μεγάλο «ραντεβού» των «Κίτρινων Γιλέκων» το Σάββατο 8 του μήνα, παρόλο που χθες η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα υποχώρησης αναγγέλλοντας την κατάργηση των φόρων στα καύσιμα.

Ποιος κρύβεται πραγματικά πίσω από αυτόν τον «σεισμό» που δονεί τη γαλλική κοινωνία, κάνοντας βουλευτές του Μελανσόν, όπως, μεταξύ άλλων, ο Φρανσουά Ραφάν, να ζητούν την καρατόμηση Μακρόν, που επιμένει να σιωπά ενώ βλέπει τη δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται επειδή «έσπασε το κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό»; Τι υποκινεί αυτή την έκρηξη; Κάποιοι, ανάμεσά τους και τα διεθνή Μέσα, μιλούν για ένα κίνημα που χειραγωγούν τα δύο άκρα. Αλλοι για ένα αυθόρμητο κοινωνικό κίνημα.

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά; Εχουν θετικά πολιτικά συνθήματα που τα ενώνουν, σημαντικό προαπαιτούμενο, σύμφωνα με τον Γάλλο διανοητή Αλέν Μπαντιού, για να μην «ξεφουσκώσουν», όπως έγινε με τους Αγανακτισμένους και τα κινήματα της Wall Street και του πάρκου Γκεζί; «Πρόκειται για ένα αυθεντικό λαϊκό κίνημα» υποστηρίζει στο«Εθνος»ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή πολιτικούς φιλοσόφους, ο Γάλλος στοχαστής Ετιέν Μπαλιμπάρ,προσθέτοντας ότι «η κατάσταση επιδεινώνεται από την αδιανόητη αλαζονεία του Εμανουέλ Μακρόν».

Είναι πλειοψηφικό αυτό το κίνημα, κύριε Μπαλιμπάρ, αντιστοιχεί πράγματι στο 85% των Γάλλων πολιτών, όπως πρόσφατα ανέδειξε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών (Insee);

Περιλαμβάνει σχετικά περιορισμένο αριθμό ενεργών ανθρώπων, αλλά υποστηρίζεται σαφώς από μια τεράστια πλειοψηφία.

Τι ακριβώς τροφοδοτεί αυτή την τεράστια πλειοψηφία, τι έβγαλε τους Γάλλους στον δρόμο;

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» τροφοδοτούνται από την οργή που συσσωρεύτηκε ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Μακρόν, ο οποίος περικόπτει αποκλειστικά τους φόρους για τους πλούσιους και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αυξάνοντας την ανασφάλεια για τους μικροαστούς και τους φτωχούς. Πρόσφατα επέβαλε φόρους στο φυσικό αέριο, οι άνθρωποι δεν μπορούν να κινήσουν τα αυτοκίνητά τους. Η κατάσταση επιδεινώνεται και από την αδιανόητη αλαζονεία του. Ο Μακρόν επί μήνες προσβάλλει τον γαλλικό λαό, που εξέφρασε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Το κίνημα δεν εμβολίζεται, δεν χειραγωγείται από τα δύο πολιτικά άκρα;

Η «λαϊκίστικη» Δεξιά (η αναπόφευκτη Λεπέν!) και η Αριστερά (ο Mελανσόν αυτή την περίοδο είναι πιο ομιλητικός από ποτέ!) διαγκωνίζονται για το ποιος θα «καπελώσει» το κίνημα, παρόλο που η Δεξιά έχει ένα μικρό πλεονέκτημα σε αυτό. Αλλά στην πραγματικότητα -μέχρι τώρα- η ιδεολογία των «Κίτρινων Γιλέκων» εναντιώνεται σε οποιαδήποτε ηγεσία και χειραγώγηση από πολιτικά κόμματα. Υπάρχουν ρατσιστικοί τόνοι και από τις δυο πλευρές, αλλά προφανώς δεν είναι πλειοψηφικοί.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης Μακρόν. Είναι ρεαλιστικό αυτό το σενάριο;

Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αβέβαιο, διότι ο Μακρόν έχει αναμειχθεί προσωπικά και έχει χάσει κάθε δυνατότητα πολιτικών ελιγμών. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανακτήσει τη χαμένη δημοτικότητά του.

Υπάρχει πολιτική εναλλακτική αυτή την ώρα;

Οχι. Δεν υπάρχει καμία πολιτική εναλλακτική λύση ή, τουλάχιστον, δεν τη βλέπω. Η βία πάντως που προωθείται τόσο από οργανωμένες ομάδες όσο και από την ίδια την Αστυνομία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Ως εκ τούτου είμαι πολύ ανήσυχος 

Γαλλίακίτρινα γιλέκα