Κόσμος|30.01.2020 15:29

Επικυρώθηκε το Brexit – Το σόου του Φάρατζ και ο αποχαιρετισμός

Μαρία Ανδρικάκη

Επεισοδιακή η οριστική επικύρωση του Brexit στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είναι έτοιμος να «ανοίξει σαμπάνιες» το Σαββατοκύριακο. Αφού συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο, θα σταθεί έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, δίπλα σε ένα ρολόι που θα μετρά αντίστροφα. Την ίδια στιγμή, ο Νάιτζελ Φάρατζ θα πραγματοποιεί πορεία μαζί με τους οπαδούς του.

Ο Φάρατζ κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ανέβασε τους τόνους, εξαπολύοντας επίθεση κατά της Ένωσης. Μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξέρω ότι θα σας λείψουμε. Ξέρω ότι θέλετε να ακυρώσετε τις εθνικές σημαίες μας, αλλά εμείς θα σας πούμε αντίο». Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μαίριντ ΜακΓκίνες, του έκλεισε το μικρόφωνο και είπε σε αυστηρό τόνο «κατεβάστε τις σημαίες σας, φεύγετε». Εκείνος, απτόητος, εθεάθη να γιορτάζει με ένα ποτήρι μπύρα. 

Μετά το τέλος της διαδικασίας, όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σηκώθηκαν όρθια και τραγούδησαν ένα παραδοσιακό σκωτσέζικο τραγούδι, το Auld Lang Syne, ως ύστατο αποχαιρετισμό της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν την αποχώρησή της. 

Με την έγκριση του Brexit από το Ευρωκοινοβούλιο, ξεκινά το ταξίδι στα αχαρτογράφητα νερά. Η Βρετανία από το Σάββατο θα βρίσκεται στη νόμιμη «μεταβατική περίοδο» που προβλέπεται. Θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει τους νόμους της Ε.Ε. μέχρι το τέλος του έτους και θα ξεκινήσει να πληρώνει το «χρυσό διαζύγιο» με την Ευρώπη, ύψους 39 δισ. λιρών. Μέχρι τον Δεκέμβρη του 2020, οι Βρετανοί δεν θα δουν διαφορά στην καθημερινότητά τους. Σύμφωνα με ανάλυση της Mirror, από το 2021 θα τεθούν σε εφαρμογή νέοι κανονισμοί, που θα προκύπτουν από πιθανή εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. 

BrexitΜπόρις ΤζόνσονΝάιτζελ Φάρατζ