Κόσμος|02.02.2020 10:57

Ε.Ε.: Από ώρα σε ώρα επιβάλλονται νομικές κυρώσεις στην Τουρκία

Newsroom

Από ώρα σε ώρα πρόκειται να επιβληθούν νομικές κυρώσεις στην Τουρκία, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενες πηγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ποινές θα αφορούν την έκνομη δράση που αναπτύσσει η γείτων στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα στις θαλάσσιες ζώνες πέριξ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, θα επιδιωχθεί μια διαδικασία «ασανσέρ», όπως λέγεται. Με άλλα λόγια, όσο θα κλιμακώνονται οι παράνομες ενέργειες των Τούρκων τόσο θα εμπλουτίζεται η λίστα με τις κυρώσεις.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το σάιτ philenews, τα προσεχή εικοσιτετράωρα δρομολογείται πολιτική συμφωνία των κρατών-μελών, προκειμένου να ετοιμαστούν νομικές πράξεις, οι οποίες «θα αφορούν σε πρώτο χρόνο δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη» που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε συνεδρία της αρμόδιας ομάδας εργασίας, Relex, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα και εντός δύο περίπου εβδομάδων οι απαιτούμενες νομικές πράξεις, μέσω των οποίων θα επιβληθεί στα «δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη» πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που ενδεχομένως διαθέτουν στην Ε.Ε. και απαγόρευση εισόδου σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. 

Ωστόσο, οι δρομολογούμενες εξελίξεις θα είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά πολύπλοκης διαδικασίας, κυρίως λόγω της κινητοποίησης της Αγκυρας και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απείλησε με αντίμετρα, όπως τη διοχέτευση των προσφυγικών ροών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ως αποτέλεσμα των προειδοποιήσεων αυτών, ο κ. Ερντογάν και το τουρκικό ΥΠΕΞ εμφανίζονταν μάλιστα βέβαιοι ότι η λίστα κυρώσεων της Λευκωσίας «θα παραμείνει κενή» (μόνο ως empty annex). 

ΚύπροςΤουρκίακυπριακή ΑΟΖ