Κόσμος|05.02.2020 18:53

«Βράζει» ο Ερντογάν για τους νεκρούς Τούρκους στη Συρία και απειλεί

Newsroom

Με αντίποινα και νέες στρατιωτικές εισβολές απειλεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα όμως που οι τουρκικές δυνάμεις μετρούν απώλειες στο μέτωπο της βορειοδυτικής Συρίας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας για την ασφάλεια... των αδελφών μας στην Ιντλίμπ. Όσοι αμφισβητούν την αποφασιστικότητά μας θα καταλάβουν σύντομα πως έκαναν σφάλμα», δήλωσε στις 3 Φεβρουαρίου μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος σήμερα (03 Φεβρουαρίου) επισκέπτεται την Ουκρανία, τα τουρκικά αντίποινα (με πυρά πυροβολικού και επιδρομές F-16) έχουν μέχρι στιγμής πλήξει δεκάδες στόχους εντός της Συρίας κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον «30 με 35» Σύριους στρατιώτες. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων πάντως από την πλευρά του κατεβάζει τον αριθμό των νεκρών Σύριων στους έξι.

Νωρίτερα ωστόσο, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας είχε ανακοινώσει τον θάνατο τεσσάρων Τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων εννέα από πυρά πυροβολικού των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει στήσει τουλάχιστον 12 δικά της στρατιωτικά παρατηρητήρια-βάσεις εντός της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ στην οποία ωστόσο προελαύνουν υπό την αεροπορική κάλυψη της Ρωσίας, με μεγαλύτερη ορμή τις τελευταίες εβδομάδες, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Με δεδομένη μάλιστα πια την προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ, αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια από τα τουρκικά παρατηρητήρια εντός της Συρίας (τουλάχιστον τρία κατά κάποιους) είναι πλέον… περικυκλωμένα από εχθρικές προς την Τουρκία δυνάμεις. Το καθεστώς Άσαντ κατηγορεί άλλωστε την Άγκυρα ότι έχει εισβάλει στρατιωτικά στη Συρία όπου και παραμένει παράνομα στηρίζοντας τζιχαντιστές.   

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας πάντως από την πλευρά του, κατηγόρησε τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ότι έπληξαν τουρκικούς στόχους σκοπίμως αν και «είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τις τουρκικές θέσεις».

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει απειλήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα ακόμη και με νέα τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Συρία, κατηγορώντας μεταξύ άλλων ακόμη και τους Ρώσους ότι παραβιάζουν την εκεχειρία που υποτίθεται ότι είχε συμφωνηθεί στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου.

Μπασάρ αλ ΆσαντΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙντλίμπκρίση στη Μεσόγειο