Κόσμος|03.02.2020 18:10

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι κινήσεις της Ε.Ε. με τη Βρετανία μετά το Brexit

Μαρία Ψαρά

Ένα «πολύ καλό ευρωπαϊκό πρωινό» είχε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με Βρετανούς εργαζομένους της Κομισιόν. Πρώτη εργάσιμη μέρα μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η Πρόεδρος της Κομισιόν θέλησε να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενόψει των διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο για την εμπορική εταιρική σχέση που θα έχουν στο εξής.

Το ethnos.gr και το OPEN TV βρέθηκαν στον μικρό κύκλο των δημοσιογράφων που συνάντησε η Πρόεδρος της Κομισιόν. «Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στο Συμβούλιο τα σχέδια διαπραγματευτικών οδηγιών σχετικά με τη μελλοντική μας εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν εξετάζουμε αυτά τα θέματα, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύ στενή συνεργασία, στην οποία στοχεύουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

«Δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις. Συμφωνήσαμε με το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη τις μελλοντικές παραμέτρους που θα έχουμε στις διαπραγματεύσεις μας στη Συμφωνία Απόσυρσης. Εκεί είμαστε πολύ σαφείς: Τα σχέδια οδηγιών δείχνουν επίσης ότι είμαστε πολύ πρόθυμοι να είμαστε πολύ φιλόδοξοι και να διαπραγματευτούμε μια νέα εταιρική σχέση χωρίς προηγούμενο», συμπλήρωσε.

Το σχέδιο των διαπραγματεύσεων καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από το εμπόριο έως την κινητικότητα, την ενέργεια, από την επιβολή του νόμου έως τη δικαστική συνεργασία, την εξωτερική πολιτική έως την ασφάλεια και την άμυνα.

«Το πιο φιλόδοξο μοντέλο που θα μπορούσε να υπάρξει είναι το να είναι μέλος της Ε.Ε. - και αυτό δεν έχει σημασία τώρα. Υπάρχουν άλλα μοντέλα εκεί έξω. Ξέρετε ότι έχουμε συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τη Σιγκαπούρη, τη Νορβηγία, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Σημαντικό είναι ότι κάθε μοντέλο συνοδεύεται από σωστή ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Είναι πάντα μαζί, δικαιώματα και υποχρεώσεις σε κάθε μοντέλο. Δεν υπάρχει μια ελεύθερη βόλτα στην ενιαία αγορά, είναι πάντα δικαιώματα και υποχρεώσεις σε μια καλή ισορροπία.

Σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγείλει Βρυξέλλες και Λονδίνο, η συμφωνία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Αν χρειαστεί παράταση, αυτή θα πρέπει να έχει αποφασιστεί ως τον Ιούνιο.

Ούρσουλα φον ντερ ΛάιενΚομισιόνΗνωμένο ΒασίλειοBrexit