Κόσμος|06.02.2020 15:01

5η Φεβρουαρίου 2020: H ημέρα που CDU, FDP και AfD ένωσαν τις δυνάμεις τους

Newsroom

Ο προερχόμενος από το φιλελεύθερο FDP, Τόμας Κέμεριχ, ένας πολιτικός γνωστός στην περιοχή του όχι τόσο για την ισχνή πολιτική του δράση και σταδιοδρομία αλλά περισσότερο για την… αλυσίδα των κομμωτηρίων που είχε ιδρύσει, εξελέγη την Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Θουριγγίας στην Ανατολική Γερμανία, εκτοπίζοντας τον προερχόμενο από την Αριστερά Μπόντο Ράμελο.

Την εκλογή του Κέμεριχ στην πρωθυπουργία στήριξαν, πέρα από τους Φιλελεύθερους, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) αλλά και το ακροδεξιό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Και κάπως έτσι, Χριστιανοδημοκράτες και AfD βρέθηκαν για πρώτη φορά σε ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα από τα κρατίδια της Γερμανίας με μοναδικό στόχο να ανατρέψουν την Αριστερά. Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι και Αριστερά (Linke) καταγγέλλουν πλέον από την πλευρά τους ότι ένα «πολιτικό ταμπού», όπως ήταν εκείνο της συνεργασίας CDU-AfD, «έχει σπάσει».

Το AfD από τη μεριά του πανηγυρίζει κάνοντας λόγο για «νίκη της δημοκρατίας». Πίσω στο Βερολίνο, ωστόσο, η ούτως ή άλλως δοκιμαζόμενη ηγεσία του CDU «βράζει».  

H Άνεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, που έχει διαδεχθεί την απερχόμενη από την καγκελαρία Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών, αποκήρυξε ως «αντίθετη με τις συστάσεις, τις παρακλήσεις και τις οδηγίες του κόμματος» τη γραμμή που ακολούθησε η «τοπική» του CDU στη Θουριγγία. Σε αναλόγως επικριτικό τόνο, και ο γενικός γραμματέας του CDU, Πάουλ Τσέμιακ, έκανε λόγο για μια «μαύρη ημέρα» που «διχάζει τη χώρα», όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η ελληνόφωνη Deutsche Welle. Ο Τσέμιακ προχώρησε, μάλιστα, ακόμη παραπέρα ζητώντας τη διεξαγωγή νέων εκλογών στη Θουριγγία, πράγμα που ζήτησε και Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

ΘουριγγίαΓερμανίαCDUAfD