Κόσμος|07.02.2020 22:35

Τα κρουαζιερόπλοια του κοροναϊού: 9.000 άνθρωποι σε καραντίνα εν πλω

Newsroom

Οργή, φόβος. Αυτά είναι δύο από τα συναισθήματα που έχουν κυριεύσει χιλιάδες επιβάτες οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε τρία κρουαζιερόπλοια, τα οποία βρίσκονται σε καραντίνα λόγω του κοροναϊού. Ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι πρόκειται για επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων Diamond Princess που βρίσκεται στην Ιαπωνία, το World Dream στο Χονγκ Χονγκ και το Westerdam που πλέει στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Στο μεταξύ, ιαπωνικά ΜΜΕ που επικαλούνται ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορoναϊού πάνω σε κρουαζιερόπλοιο, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε καραντίνα για τουλάχιστον 15 ημέρες στα ανοικτά της Ιαπωνίας αυξήθηκε σήμερα σε 61. Από την πλευρά τους οι γιατροί έχουν υποβάλει σε εξετάσεις 273 από τους 3.700 επιβαίνοντες στο Diamond Princess, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοικτά του λιμανιού της Γιοκοχάμα. 

Σημειώνεται πως η απόφαση για την απομόνωση των επιβατών οφείλεται στο γεγονός ότι ένας εκ των επιβατών ηλικίας 80 ετών αποβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ και τον Ιανουάριο μολύνθηκε από τον 2019-nCoV. Την ίδια ώρα στο Χονγκ Κονγκ, οι 3.600 επιβάτες του World Dream βρίσκονται εδώ και τρεις μέρες σε καραντίνα. Και αυτό γιατί  κάποιοι προηγούμενοι επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορoναϊό. Τρία από τα μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν από το πλοίο και λαμβάνουν νοσοκομειακή θεραπεία. Όλοι οι επιβάτες αναμένεται να παραμείνουν στο πλοίο «μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα», ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Υγείας του Χονγκ Κονγκ.

Μάλιστα το World Dream πριν φτάσει στο Χονγκ Κονγκ πέρασε από πολλά λιμάνια της Κίνας και του Βιετνάμ. Άγνωστο παραμένει πότε θα αποπλεύσει. 

T

Η ίδια κατάσταση με το World Dream επικρατεί και στο κρουαζιερόπλοιο Westerdam, το οποίο έφυγε από τη Σιγκαπούρη και βρίσκεται στην Ανατολική Σινική Θάλασσα στην προσπάθειά του να βρει λιμάνι για να δέσει. Το πλοίο έφυγε την 1η Φεβρουαρίου από το Χονγκ Κονγκ με προορισμό τις Φιλιππίνες. Όμως οι Αρχές των Φιλιππίνων απαγόρευσαν στο πλοίο να προσεγγίσει σε κάποιο λιμάνι της χώρας. 

Μάλιστα από χθες Πέμπτη οι Αρχές της Ταϊβάν ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέπουν πλέον τον ελλιμενισμό πλοίων στα λιμάνια εξαιτίας του κορoναϊού, με αποτέλεσμα το Westerdam να αναγκαστεί να αποπλεύσει. Φεύγοντας από το λιμάνι της Kaohsiung, το πλοίο κατευθύνθηκε προς την Ταϊπέι. Όμως και εκεί απαγορεύτηκε ο ελλιμενισμός του. Εκτιμάται ότι σε αυτό το κρουαζιερόπλοιο επιβαίνουν περισσότερα από 1.500 άτομα. 

ΚορονοϊόςΣιγκαπούρηΧονγκ ΚονγκΚίνα