Κόσμος|25.10.2018 16:40

Αργεντινή: Ψηφίστηκε προϋπολογισμός για κατάρρευση

Newsroom

Βουλευτές στο κοινοβούλιο της Αργεντινής, υιοθέτησαν προϋπολογισμό λιτότητας για το 2019. Ο στόχος είναι η επίτευξη μηδενικού δημοσιονομικού ελλείμματος, όπως έχει συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο προϋπολογισμός υιοθετήθηκε σε πρώτη ανάγνωση και δεν έχει ακόμη εγκριθεί οριστικά. Τα ξημερώματα της Πέμπτης μετά από 18 ώρες συζήτησης αλλά και επεισοδίων έξω από το Κοινοβούλιο ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία, το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού υιοθετήθηκε από 138 βουλευτές και απορρίφθηκε από 103, ενώ 8 απείχαν.

Η κυβέρνηση του κεντροδεξιού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια οικονομική κρίση και ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δάνειο ύψους 57 δισ. δολαρίων, με σκοπό να σταθεροποιήσει την τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Σημειώνεται πως το νόμισμα της χώρας έχει καταρρεύσει 50% έναντι του δολαρίου. 

Ο Μάριο Νέγκρι, επικεφαλής των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού «Ας αλλάξουμε» είπε πως «αντιμετωπίζουμε μια κρίση και η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Το κοινωνικό στρες και η ύφεση μας υποχρεώνουν να ψηφίσουμε σήμερα αυτόν τον νόμο».

Σκηνικό βίας

Την Τετάρτη σημειώθηκαν σκηνές βίας στους δρόμους της Αργεντινής. Συγκεκριμένα μεμονωμένες ομάδες διαδηλωτών πέταξαν πέτρες κατά των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες τους απώθησαν μακριά από το κτίριο του Κογκρέσου.

Επικρίσεις για το σχέδιο προϋπολογισμού

Το Αριστερό κόμμα της πρώην προέδρου της χώρας Κριστίνα Κίρτσνερ «Ενότητα των Πολιτών» μαζί με τα συνδικάτα και την αντιπολίτευση είναι ανάμεσα στους επικριτές του σχεδίου προϋπολογισμού

«Μ' αυτόν τον προϋπολογισμό, μειώνουν τις συντάξεις, αυξάνουν την τιμή των φαρμάκων, επιβαρύνουν την κατασκευή υποδομών στην εκπαίδευση και εξασφαλίζουν αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, στους λογαριασμούς του αερίου και του ηλεκτρικού», κατήγγειλε μετά την ψηφοφορία ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Κίρτσνερ, ο Άξελ Κίσιλοφ.

Από 6% το 2015, το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε στο 3,9% το 2017 από την κυβέρνηση Μάκρι και ο στόχος του 2,7% για το 2018 θα πρέπει να βελτιωθεί. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Αργεντινή βρίσκεται αντιμέτωπη με ύφεση που θα φτάσει το 2,6% το 2018, ενώ θα πέσει το 2019 στο 1,6%.

Οι Αργεντινοί αντιμετωπίζουν πληθωρισμό 40% τους 12 τελευταίους μήνες, κρίση στην απασχόληση εξαιτίας απολύσεων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και μεγάλη απώλεια αγοραστικής δύναμης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να αντιτίθεται στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Για να περάσει τον προϋπολογισμό, καθώς δεν έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση κατάφερε να συγκεντρώσει τις ψήφους της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς περονικής αντιπολίτευσης.


προϋπολογισμόςΑργεντινή