Κόσμος|10.02.2020 16:31

Κοροναϊός: Ακόμη και ο πρόεδρος της Κίνας εμφανίστηκε με μάσκα προστασίας

Newsroom

Ο απολογισμός της επιδημίας του νέου κοροναϊού ξεπέρασε τους 900 νεκρούς στην Κίνα, την ώρα που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση με το πρόσωπο καλυμμένο με μάσκα προστασίας.

Η μεγάλη πλειονότητα των Κινέζων καλύπτουν εδώ και εβδομάδες τα πρόσωπά τους από τον φόβο της νέας ιογενούς πνευμονίας, αλλά ο ισχυρός άνδρας του κινεζικού καθεστώτος είχε μέχρι στιγμής αποφύγει να μιμηθεί τους συμπατριώτες του.

Ενώ η επιδημία ξέσπασε τον Δεκέμβριο σε συνοικία της πόλης Γουχάν και μέχρι στιγμής τα καταγεγραμμένα και ανακοινωμένα κρούσματα είναι 40.000, σύμφωνα με τον τελευταίο, επίσημο, απολογισμό, ο Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε τη Δευτέρα συνοικία στο Πεκίνο για να επιθεωρήσει τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ο Σι Τζινπίνγκ εμφανίζεται με μάσκα προστασίας και αφήνει να του μετρήσουν τη θερμοκρασία με τη βοήθεια ηλεκτρονικού θερμομέτρου, ένα πρωτόκολλο που ακολουθείται πλέον στους δημόσιους χώρους ολόκληρης της χώρας. Ο Σι εμφανίζεται να συνομιλεί από απόσταση με κατοίκους της συνοικίας οι οποίοι επίσης φορούν μάσκες λόγω του νέου κορωναϊού.

«Η επιδημία στη Χουμπέι και τη Γουχάν παραμένει πολύ σοβαρή», παραδέχθηκε ο Σι και τάχθηκε υπέρ της «λήψης ισχυρότερων και αποφασιστικότερων μέτρων για τη ριζική εξάλειψη της δυναμικής της επιδημίας».

Η κυβέρνησή του έχει θέσει σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα για να ελέγξει την επιδημία θέτοντας σε καραντίνα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην πόλη Ουχάν και την περιφέρειά της από τις 23 Ιανουαρίου.

Η έξοδος του προέδρου Σι συμπίπτει με μία δειλή επιστροφή των εργαζομένων στις εργασίες τους στις περιοχές που δεν βρίσκονται σε καραντίνα, ακόμη και αν οι φοιτητές και μαθητές παραμένουν σε διακοπές και οι εργοδότες ενθαρρύνονται να επιτρέπουν στους εργαζομένους να εργασθούν από τα σπίτια τους. Στο Πεκίνο όπως και στη Σανγκάη, η κυκλοφορία των οχημάτων ενισχύθηκε κάπως, αν και οι κινεζικές μεγαλουπόλεις δεν εμφανίζουν την συνήθη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Σύμφωνα με τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, η κίνηση του επιβατικού κοινού στο μετρό είναι μειωμένη κατά 50%. Στα καταστήματα εφαρμόζονται μέτρα προληπτικής θερμομέτρησης των πελατών και απολύμανσης των χεριών. Στα γραφεία, ο δήμος της Σανγκάης συμβουλεύει τους εργαζόμενους να αποφεύγουν την συγκέντρωση σε ομάδες υιοθετώντας κυλιόμενο ωράριο και να αποφεύγουν τα γεύματα μεταξύ συναδέλφων, οι οποίοι οφείλουν να διατηρούν απόσταση ενός μέτρου μεταξύ τους.

Σε μία ένδειξη των οικονομικών δυσχερειών που προκαλεί η επιδημία, το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα αύξηση των τιμών των τροφίμων κατά άνω του 20% τον Ιανουάριο. Το άλμα οφείλεται στους αποκλεισμούς των οδικών αρτηριών που έχουν επιβληθεί σε ορισμένες περιοχές της χώρας για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 97 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα, επί περισσότερων των 3.000 νέων κρουσμάτων. Ο ιός έχει σκοτώσει δύο ανθρώπους στον υπόλοιπο κόσμο, έναν στις Φιλιππίνες και έναν στον Χονγκ Κονγκ.

T
νέος κορονοϊόςΣι Τζινπίνγκμάσκα