Κόσμος|11.02.2020 13:20

ΕΕ: Κίνδυνος να μπει σε «μαύρη» λίστα η Τουρκία για τα φορολογικά δεδομένα

Μαρία Ψαρά

Στην άρνηση της Τουρκίας να ανταλλάξει φορολογικά δεδομένα με το Βέλγιο και άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες, εστιάζει δημοσίευμα της Le Soir επισημαίνοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα αποφασίσουν την επόμενη Τρίτη, εάν θα εντάξουν την Τουρκία στη «μαύρη λίστα».

Η Άγκυρα προσφάτως απέστειλε στον ΟΟΣΑ τον κατάλογο των χωρών, με τις οποίες εγκαθίδρυσε αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών επί τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου κάθε χώρα να είναι σε θέση να γνωρίζει τι καταθέσεις έχουν οι φορολογούμενοί της στο εξωτερικό. Η Τουρκία άφησε εκτός καταλόγου τις εξής χώρες: Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Ο αποκλεισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί έκπληξη, αφού δε την αναγνωρίζει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, σημειώνει η εφημερίδα, ότι οι χώρες που έμειναν εκτός είναι οι ίδιες χώρες, στις οποίες διαμένει η πλειοψηφία των Τούρκων του εξωτερικού. Το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, ερωτηθέν από την Le Soir, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Είναι γεγονός πάντως ότι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των Τούρκων που ζουν σε χώρες της Ευρώπης, ανησυχία που αποτυπώθηκε και στον τουρκικό Τύπο. Σειρά άρθρων υποστήριζαν πέρσι ότι οι Τούρκοι με διπλή υπηκοότητα θα στερηθούν κοινωνικής προστασίας στη χώρα διαμονής τους, εάν διαπιστωθεί ότι “έχουν κρύψει” από την Τουρκία εισόδημα που αποκτήθηκε στην τελευταία. Αυτό ίσως εξηγεί τον δισταγμό της να μοιραστεί φορολογικά δεδομένα Τούρκων που διαμένουν στις ως άνω χώρες, αν και ήταν υποχρεωμένη να τηρήσει τις διεθνείς προδιαγραφές επί του ζητήματος αυτού μέχρι το τέλος του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2017 οι ευρωπαϊκές χώρες δημιούργησαν κοινό κατάλογο χωρών - «φορολογικών παραδείσων», ο οποίος ευσχήμως αποκαλείται “ενωσιακός κατάλογος μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας”. Σχεδόν εκατό χώρες έχουν εξεταστεί ως προς τις φορολογικές πρακτικές τους και σχεδόν όλες εξ αυτών δεσμεύτηκαν να καταργήσουν συγκεκριμένα επιζήμια φορολογικά καθεστώτα, να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να υιοθετήσουν τα αρχικώς μη δεσμευτικά μέτρα του ΟΟΣΑ κατά της επιθετικής φορολογικής πολιτικής.

Ειδικά όσον αφορά την Τουρκία, είχε διαπιστωθεί θέμα σε επίπεδο διαφάνειας, αλλά από τη στιγμή που η χώρα δεσμεύτηκε να διορθώσει το πρόβλημα, γλίτωσε από τη μαύρη λίστα και μπήκε στη γκρίζα λίστα χωρών με δανεικό χρόνο. Εντωμεταξύ, η νευρικότητα αυξάνεται, καθώς στις 18 Φεβρουαρίου θα συναντηθούν οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ για να επικαιροποιήσουν τη μαύρη λίστα. Μέχρι τότε, οι πρέσβεις των 27 στην ΕΕ θα προλειάνουν αύριο το έδαφος σε συνάντησή τους. Οι Υπουργοί της ΕΕ θα λάβουν αποφάσεις επί τη βάσει των εκτιμήσεων των ειδικών και της προετοιμασίας των Μονίμων Αντιπροσώπων. Αυτό σημαίνει ότι απομένουν μόνο λίγες ώρες για να καταφέρουν την Άγκυρα να κινητοποιηθεί επί του θέματος.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι πιο εκρηκτική για την Τουρκία σε σχέση με ό,τι ισχύει για άλλες δύσκολες περιπτώσεις, όπως είναι ο Παναμάς. Οι πρόσφατες προκλήσεις της στα χωρικά ύδατα της Κύπρου (όπου είναι αποφασισμένη να προβεί σε παράνομες γεωτρήσεις σε αναζήτηση φυσικού αερίου), αλλά και οι παραβιάσεις σε επίπεδο κράτους δικαίου, που την απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από την ευρωπαϊκή προοπτική, έχουν ήδη επιβαρύνει τις σχέσεις της με την ΕΕ. Οι εταίροι θα ήταν σίγουρα πιο ήσυχοι, σχολιάζει η εφημερίδα, εάν έλειπε αυτό το νέο ψυχοδράμα.

Για την ΕΕ η Τουρκία παραμένει στρατηγικός εταίρος, ιδιαίτερα λόγω της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας από τον Μάρτιο του 2016. Στο πλαίσιο αυτό εντείνονται οι επαφές τόσο στην Επιτροπή όσο και στο Συμβούλιο προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Άγκυρα να συμμορφωθεί με τις εν θέματι προδιαγραφές. Εάν η Τουρκία δεν δώσει εγγυήσεις και οι Υπουργοί την κρίνουν επί τη βάσει των κριτηρίων που ισχύουν για τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, η ένταξή της στη μαύρη λίστα θα είναι μονόδρομος. Εάν δεν το πράξουν, θα πρόκειται για πολιτική απόφαση, την ώρα μάλιστα που έχουν δεσμευτεί και έχουν δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι η διαδικασία αυτή δεν πρόκειται ποτέ να πολιτικοποιηθεί.

Εάν υπάρξει πάντως απόφαση για ένταξη της Τουρκίας στη μαύρη λίστα, δεν θα πληγεί μόνο η εικόνα της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, επί παραδείγματι, δε θα νομιμοποιείται πλέον να χρηματοδοτεί νομικά πρόσωπα σε χώρες αυτής της κατηγορίας. Όπως εξήγησε η ίδια στο Συμβούλιο, η έκθεσή της στην Τουρκία είναι πολύ μεγάλη. Ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, η ΕΤΕ έχει δανείσει στην Τουρκία σχεδόν 27 δισ. ευρώ.

Ευρωπαϊκή ΈνωσηΤουρκία