Κόσμος|13.02.2020 15:52

Μondragon: Η σημαντικότερη εταιρεία στην Ισπανία ανήκει στους υπαλλήλους της

Newsroom

Η Mondragon αποτελεί τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό στον κόσμο, καθώς και μία από τις πλέον επιτυχημένες εταιρείες στην Ισπανία. Οι υπάλληλοί της έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ είναι αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις για το μέλλον της.

Αποτέλεσμα; Σήμερα η Mondragon δεν είναι μόνο ένας παγκόσμιος «παίκτης» σε μια σειρά από κλάδους, αλλά επίσης και ένα παράδειγμα προς μίμηση για αυτούς που επιθυμούν περισσότερη δημοκρατία και αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά την οικονομική ζωή.

Θυγατρικές της Mondragon υπάρχουν σε 31 χώρες, ενώ η εταιρεία απασχολεί περίπου 80.000 άτομα – στοιχεία που αποδεικνύουν πως πρόκειται για τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό στον κόσμο.

Η Mondragon ιδρύθηκε κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου στην Ισπανία. Η ομώνυμη πόλη, που βρίσκεται στη Χώρα των Βάσκων, μαστιζόταν από την ανεργία και τη φτώχεια. Ο ιερέας της Mondragon, Χοσέ Μαρία Αριθμεντιαριέτα, ήθελε να βοηθήσει το ποίμνιό του. Μαζί με τους κατοίκους της πόλης κατ’ αρχάς ίδρυσε μια σχολή. Οι απόφοιτοι της σχολής ίδρυσαν έναν συνεταιρισμό. Λίγο αργότερα τα μέλη του συνεταιρισμού ίδρυσαν μια τράπεζα για να χρηματοδοτήσουν τις εργασίες του συνεταιρισμού.

Τα επόμενα χρόνια η Mondragon γνώρισε θεαματική ανάπτυξη. Μόλις 7 χρόνια μετά, 12 συνεταιρισμοί είχαν εισέλθει στις τάξεις της Mondragon, που πλέον δραστηριοποιείται στις κατασκευές, στη λιανική, αλλά και στον χρηματοοικονομικό τομέα. Μάλιστα, ένα από τα σημαντικότερα πρότζεκτ της είναι το μουσείο Guggenheim στο Μπιλμπάο.

Η συνταγή της επιτυχίας

Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας; Η επιχείρηση ανήκει στους εργαζομένους της, που αποφασίζουν για αυτή μόνοι τους. Αντί να ανήκει, λοιπόν, σε διάφορους μετόχους ή σε αμφιλεγόμενους δισεκατομμυριούχους, διοικείται από τους υπαλλήλους της. Τα έσοδά της, από την άλλη, δεν πηγαίνουν σε offshore που έχουν έδρα σε φορολογικούς παραδείσους, αλλά επανεπενδύονται.

Η αλληλεγγύη, που κάνει τη Mondragon τόσο επιτυχημένη, αντανακλάται και στις αμοιβές. Ενώ άλλες εταιρείες καταβάλλουν στους managers τους αστρονομικούς μισθούς, ο βασκικός συνεταιρισμός λειτουργεί διαφορετικά. Ο πρόεδρος της Mondragon κερδίζει μόνο 6 φορές περισσότερο από τη χαμηλότερη μισθολογικά ομάδα του συνεταιρισμού. Επιπλέον, οι χαμηλότερες μισθολογικά ομάδες κερδίζουν πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο της Ισπανίας. Με τη σειρά του, το εργατικό δυναμικό είναι πολύ πιο αποδοτικό. Για παράδειγμα, το ποσοστό απουσιών είναι χαμηλότερο κατά 50% από αυτό των συνηθισμένων εταιρειών, ενώ η παραγωγικότητα είναι 8% υψηλότερη.

Η Mondragon σήμερα αποτελείται από 100 διαφορετικούς υποσυνεταιρισμούς και απασχολεί πάνω από 80.000 άτομα στις 5 ηπείρους του πλανήτη. Ο συνεταιρισμός διαθέτει 15 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, ενώ από το 1997 διαθέτει δικό του πανεπιστήμιο, στο οποίο φοιτούν σχεδόν 5.000 φοιτητές.

οικονομίαΒάσκοιΙσπανίασυνεταιρισμός