Κόσμος|14.02.2020 13:11

Υπόθεση Μιλά: Στη Γαλλία ξέσπασε ιερός πόλεμος για μία βλασφημία

Newsroom

Η Μιλά, ένα νεαρό κορίτσι μόλις 16 ετών, εισέπραξε ένα κύμα από ομοφοβικές προσβολές και απειλές κατά της ζωής της από τη στιγμή που δημοσίευσε ένα βίντεο σε δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο ασκούσε δριμεία κριτική στο Ισλάμ. Τώρα είναι αναγκασμένη να εγκαταλείψει το σχολείο, ενώ τα προσωπικά της στοιχεία υπάρχουν παντού στο Διαδίκτυο.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει μείζον πολιτικό ζήτημα στη Γαλλία, μια χώρα της Δύσης όπου η άσκηση κριτικής και η ανεξιθρησκία διακυβεύονται. Απαγορεύεται να αμφιβάλλεις, λαμβανομένων υπόψη των απειλών που δέχτηκε η Μιλά, ένα κορίτσι που έκλεισε τα 16 της χρόνια εδώ και μόλις λίγες εβδομάδες. Η ίδια πριν από μερικές ημέρες είχε αναρτήσει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ένα αποδοκιμαστικό βίντεο για το Ισλάμ, με αποτέλεσμα να δέχεται σοβαρές απειλές για τη ζωή της.

Μάλιστα, τα προσωπικά της στοιχεία (διεύθυνση, ονοματεπώνυμο, το λύκειο στο οποίο πηγαίνει) διέρρευσαν παντού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αποβλήθηκε από το σχολείο της για να προστατευθεί από τους συμμαθητές της, οι οποίοι είναι έξαλλοι καθώς προσέβαλε την κοινότητά τους. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον γενικής αδιαφορίας.

Τι συνέβη

Η Μιλά, μια έφηβη που πηγαίνει στη β' λυκείου και η οποία κατοικεί στην περιοχή της Λιόν, έχει πάθος με το τραγούδι. Στον λογαριασμό της στο Instagram ενώ συνομιλεί με τους ακολούθους της κάποιος απειλεί να τη χτυπήσει. Τότε η Μιλά αρχίζει να του απαντά χαρακτηρίζοντάς τον «ρατσιστή» και «ομοφοβικό». Η Μιλά είναι λεσβία, οπότε δέχεται προσβολές του τύπου «βρώμικη πόρνη», «βρώμικη Γαλλίδα», «γύναιο» - απειλές που έχουν θρησκευτική διάσταση, καθώς η ζωή της νεαρής αντίκειται στις αρχές του Ισλάμ.

Στη συνέχεια, η Μιλά δημοσιεύει ένα insta-story, στο οποίο απορρίπτει όλες τις θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ. Η οργισμένη απάντηση έρχεται άμεσα: «Προσέβαλες τον θεό μας, τον Αλλάχ, τον έναν και μοναδικό. Θα καείς στην κόλαση».

T

Οι απειλές κατά της Μιλά παίρνουν χιλιάδες «likes». Φυσικά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως οι περισσότεροι από αυτούς που βρίζουν είναι μουσουλμάνοι, οι οποίοι πνέουν τα μένεα κατά του κοριτσιού. Μια γρήγορη ανάγνωση σε συγκεκριμένες απειλές αποτελεί καθρέπτη μιας ανησυχητικής πραγματικότητας: Οι νέοι Γάλλοι είναι έτοιμοι να πάρουν το κεφάλι μιας νέας γυναίκας που απλά επικρίνει τη θρησκεία τους.

Η υπόθεση Μιλά σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Η υπόθεση του κοριτσιού λαμβάνει γρήγορα εκρηκτικές διαστάσεις και σε πολιτικό επίπεδο. H ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν έσπευσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. «Ο φονταμενταλισμός του Ισλάμ είναι ένα τρένο που ισοπεδώνει τη χώρα μας, τις πόλεις μας, τα χωριά μας. Είμαστε υπό πολιορκία. Μάλιστα, ορισμένες περιοχές έχουν πέσει εντελώς στα χέρια των ακραίων ισλαμιστών. Η ελευθερία μας διακυβεύεται» δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, προσθέτοντας: «Η ανασφάλεια έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Η υπόθεση Μιλά δείχνει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στη Γαλλία».

T

Και ενώ η χώρα έχει διχαστεί, ο πρόεδρος Μακρόν ήταν κατηγορηματικός:  «Ο νόμος είναι σαφής: Εχουμε το δικαίωμα στη βλασφημία και να επικρίνουμε τις θρησκείες. Η έννομη τάξη δεν στηρίζεται σε κάποιον ηθικό κώδικα, είναι θεσμοθετημένη. Από την άλλη, αυτό που απαγορεύεται είναι το μίσος».

«Στη συζήτηση αυτή αγνοούμε το γεγονός ότι η Μίλα είναι ανήλικη. Της οφείλουμε προστασία στο σχολείο, στην καθημερινότητά της, στις κινήσεις της» δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Dauphiné Libéré» και πρόσθεσε: «Η αναγκαιότητα να υπάρχει καλύτερη προστασία για τα παιδιά είναι διαφορετική από την κριτική στις θρησκείες. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος: έχουμε το δικαίωμα στη βλασφημία, στην κριτική, στην σάτιρα για τις θρησκείες. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι η πρόκληση μίσους και η επίθεση στην αξιοπρέπεια του οποιουδήποτε», επικροτώντας την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τη Μιλά.

ΓαλλίαΜιλά