Κόσμος|16.02.2020 12:02

Τσεχία: «Στοπ» στην Airbnb βάζει η Πράγα για να προστατέψει τους κατοίκους της

Newsroom

Οι αρχές της Πράγας στην Τσεχία αυστηροποιούν το κανονιστικό πλαίσιο και «βάζουν χαλινάρι» στην Airbnb, καθώς και στις άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Γιατί; Σύμφωνα με έρευνες, αποκλείουν τους ντόπιους από την αγορά ακινήτων και αλλάζουν τη φυσιογνωμία στις γειτονιές της τσεχικής πρωτεύουσας.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα η πόλη ενέκρινε σχέδιο με νομοθετικές παρεμβάσεις που επιτρέπουν τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τη βελτίωση της φοροεισπραξιμότητας, ενώ εξαναγκάζουν τις πλατφόρμες να μοιράζονται περισσότερες λεπτομέρειες για τους χρήστες τους, όπως τον αριθμό των φιλοξενούμενων. Η πόλη, όπως αναφέρεται στο Bloomberg, συνεργάζεται με την κυβέρνηση και προσπαθεί να περάσει τις αλλαγές από τη Βουλή εντός του 2020. 

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η Πράγα εδώ και χρόνια προσπαθεί θέσει ένα όριο στο Airbnb, ενώ το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, λόγω των παραπόνων των ντόπιων για τον αυξημένο θόρυβο, τις φθορές σε ιστορικά κτίρια και την αύξηση των ενοικίων. Παράλληλα, η πόλη αντιμετωπίζει μεγάλη στεγαστική κρίση, καθώς αποσύρονται από την αγορά ακινήτων διαμερίσματα.

Σύμφωνα, πάντως, με την εκπρόσωπο της Airbnb, Kirstin Macleod, μελέτη του 2018 συμπέρανε ότι τα ακίνητα που νοικιάζονταν μέσω της πλατφόρμας αντιστοιχούσαν σε μόλις 1,8% του συνολικού αποθέματος της πόλης.

Σε κάθε περίπτωση, στις προτάσεις των δημοτικών αρχών της τσεχικής πρωτεύουσας προς το αρμόδιο υπουργείο είναι να υπάρχει η δυνατότητα απαγόρευσης ενοικίασης ολόκληρων διαμερισμάτων, παρά μόνον να προσφέρονται μονόκλινα δωμάτια, να περιοριστεί ο αριθμός των ημερών μίσθωσης και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα να υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες πυρασφάλειας.

AirbnbΠράγα