Κόσμος|18.02.2020 16:56

Επίσκεψη «μυστήριο» του Μαρκ Ζάκερμπεργκ στις Βρυξέλλες - Μάχη με την Ε.Ε. για τα δεδομένα

Μαρία Ψαρά

«Μυστήριο» καλύπτει την επίσκεψη του Μαρκ Ζάκερμπεργκ στις Βρυξέλλες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook επισκέπτεται την Κομισιόν, προκειμένου να έχει συναντήσεις με τρεις αξιωματούχους της Κομισιόν: την εκτελεστική αντιπρόεδρο Μαργκρέτ Βεστάγκερ, τον υπεύθυνο για ψηφιακά θέματα, Τιερί Μπρετόν και την αρμόδια για θέματα Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα.

Ωστόσο, το πότε θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις δεν έχει ανακοινωθεί, ούτε θα υπάρξει δυνατότητα φωτογραφικής αποτύπωσης των συμμετεχόντων, παρά μόνο πριν τη συνάντηση με τη Βέρα Γιούροβα. Γενικά, η Κομισιόν κρατάει πολύ χαμηλά τον πήχη της ενημέρωσης σχετικά με τη θεματολογία των επαφών, λέγοντας ότι στην ατζέντα θα βρεθούν θέματα όπως η ψηφιακή πολιτική και τα προσωπικά δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ζάκερμπεργκ θα συζητήσει με τους Επιτρόπους τους νέους κανόνες και κανονισμούς για το διαδίκτυο, δύο ημέρες πριν η Ε.Ε. αποκαλύψει τα σχέδιά της για τη νέα νομοθεσία που θα αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. Οι Βεστάγκερ και Μπρετόν πρόκειται να ανακοινώσουν προτάσεις με σκοπό να δημιουργηθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά δεδομένων με στόχο την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των αμερικανών τεχνολογικών γιγάντων όπως η Facebook, η Google και η Amazon.

Η τελευταία φορά που είχε έρθει στις Βρυξέλλες ήταν το 2018, όταν εξετάστηκε από τους ευρωβουλευτές μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Ήταν τότε που η εταιρία του είχε δώσει στοιχεία από 2,7 εκατομμύρια χρήστες του Facebook χωρίς να τους ρωτήσει.

ΚομισιόνΜαρκ ΖάκερμπεργκFacebook