Κόσμος|18.02.2020 16:00

ΕΕ: Αυτή είναι η νέα «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων

Μαρία Ψαρά

Τέσσερις χώρες προστέθηκαν σήμερα στη «μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων» για την ΕΕ. Πρόκειται για τις Νήσους Κέιμαν, το Παλάου, τον Παναμά και τις Σεϋχέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν ότι οι χώρες αυτές δεν συνεργάστηκαν με τις ευρωπαϊκές Αρχές και δεν εφάρμοσαν τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχαν δεσμευθεί εντός της συμφωνημένης προθεσμίας.

Παρότι αναμενόταν, η Τουρκία παρέμεινε στην «γκρίζα» λίστα. Ωστόσο, το ECOFIN προειδοποίησε ότι, αν δεν κάνει τα απαραίτητα βήματα άμεσα, θα μπει στη «μαύρη λίστα».

Στη μαύρη λίστα (γνωστή και ως παράρτημα ΙI) βρίσκονται ήδη η Αμερικανική Σαμόα, τα Φίτζι, το Γκουάμ, το Ομάν, η Σαμόα, το Τρινιτάδ και Τομπάγκο, τα US Virgin Islands και το Βανουάτου.

Το ECOFIN, επίσης, επέκτεινε την προθεσμία συμμόρφωσης σε δώδεκα δικαιοδοσίες οι οποίες υπάγονται στο «παράρτημα ΙΙ» - ή, αλλιώς, την «γκρίζα λίστα» της ΕΕ, ώστε να μπορέσουν να περάσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

Οι περισσότερες επεκτάσεις προθεσμιών αφορούν τις αναπτυσσόμενες χώρες χωρίς χρηματοπιστωτικό κέντρο που έχουν ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους.

Τέτοια παράταση έλαβε και η Τουρκία. Ειδικότερα σε σχέση με την Τουρκία, το Συμβούλιο στα συμπεράσματά του αναφέρει: «Δεδομένου ότι η Τουρκία έχει θεσπίσει εσωτερική νομοθεσία που επιτρέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και ότι έχει κοινοποιήσει στον ΟΟΣΑ όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση την Κύπρο, θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για την επίλυση όλων των ανοιχτών θεμάτων για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών αποτελεσματικά με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Ωστόσο, το Συμβούλιο προειδοποιεί ότι, «εάν η Τουρκία δεν έχει θεσπίσει ρυθμίσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο παράρτημα Ι της επακόλουθης επικαιροποίησης».

Επιπλέον 16 περιοχές (Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρμενία, Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Μπελίζε, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Cabo Verde, Νήσοι Κουκ, Κουρασάο, Νήσοι Μάρσαλ, Μαυροβούνιο, Ναούρου, Νιούε, Αγιος Χριστόφορος και Νέβις, Βιετνάμ) εκπλήρωσαν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να συμμορφωθούν με τις αρχές της ΕΕ για τη χρηστή διακυβέρνηση στον τομέα της φορολογίας πριν από τη συμφωνηθείσα προθεσμία και κατά συνέπεια διαγράφονται από το «παράρτημα ΙΙ». Σε αυτό το μεταβατικό παράρτημα συμπεριλαμβάνονται οι δικαιοδοσίες που δεν συμμορφώνονται ακόμα με όλα τα διεθνή φορολογικά πρότυπα αλλά δεσμεύονται να μεταρρυθμιστούν και συνεργάζονται.

χώρεςφορολογικοί παράδεισοι