Κόσμος|18.02.2020 18:14

Εργασιακός μεσαίωνας: Ρεκόρ συμβάσεων «μηδενικών ωρών»

Newsroom

Η Βρετανία είχε γίνει πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που οι εργοδότες της, επέβαλαν τις συμβάσεις των «μηδενικών ωρών». Πρόκειται για «θέσεις εργασίας» που ανανεώνονται στην κυριολεξία με την ώρα, αφού οι εργαζόμενοι υπογράφουν ιδιωτικά συμφωνητικά ωρών, τα οποία φυσικά δεν προσφέρουν καμιά απολύτως εξασφάλιση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Mirror oι συμβάσεις «μηδενικών ωρών» άγγιξαν νέο ρεκόρ, καθώς σχεδόν ένα εκατομμύριο Βρετανοί δεν έχουν εγγυημένο ωράριο εργασίας.

Ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν υπογράψει συμβάσει «μηδενικών ωρών» σημείωσε σημαντική άνοδο, αγγίζοντας τους 974.000 τους τρεις τελευταίους μήνες του 2019 - αριθμός πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερος σε σχέση με το 2010 οπότε και είχαν αναλάβει οι Τόρις την εξουσία.

Αυτό σημαίνει ότι το 3% του συνόλου των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο - και το 9% των ατόμων κάτω των 25 ετών - βρίσκονται τώρα κάτω από το συγκεκριμένο εργασιακό καθεστώς.

Ο Tim Roache, γενικός γραμματέας της ένωσης GMB, επιθυμεί την κατάργηση συμβάσεων «μηδενικών ωρών» , δήλωσε: «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να εργάζονται με αυτές τις συνθήκες - μηδενικές ώρες σημαίνει μηδενική ασφάλεια και μηδενικά δικαιώματα. Αρκετά! Ήρθε η ώρα να ακολουθήσουμε επιτυχημένες πολιτικές άλλων χωρών και να απαγορευτούν αυτές τις συμβάσεις μία για πάντα». Σύμφωνα με την Mirror ο γενικός γραμματέας της ένωσης GMB σχολίασε ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν συμβόλαια μηδενικών ωρών ως επιχειρηματικό μοντέλο για να αποφύγουν τις ευθύνες τους απέναντι στους ανθρώπους οι οποίοι συμβάλλουν στην κερδοφορία των επιχειρήσεών τους.

Η εργατική συνομοσπονδία TUC ζητεί να σταματήσουν τα συμβόλαια επισφαλούς εργασίας. «Τα συμβόλαια μηδενικών ωρών θα πρέπει να απαγορευθούν και ο κατώτατος μισθός θα πρέπει αμέσως να φτάσει τουλάχιστον τις 10 λίρες την ώρα», επεσήμανε η γενική γραμματέας του Φράνσις Ο’ Γκρέιντι.

Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον έχει ανακοινώσει ότι από τον Απρίλιο θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στις 8,72 λίρες την ώρα και υπογραμμίζει ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας παραμένει προτεραιότητά της.

εργαζόμενοιΒρετανίασυμβάσεις