Κόσμος|19.02.2020 14:37

Στα δύο η Συρία: Με τουρκική λίρα οι αγορές - Ανοιχτό το αεροδρόμιο στο Χαλέπι

Μαρία Ανδρικάκη

Απειλές εξαπολύει για ακόμα μια φορά ο Ερντογάν, λέγοντας ότι είναι «θέμα χρόνου» μια τουρκική επιχείρηση στην Ιντλίμπ. Το Κρεμλίνο απάντησε άμεσα δια στόματος του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, που τόνισε ότι μια τέτοια επιχείρηση στη Συρία στρέφεται ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση και αποτελεί το «χειρότερο δυνατό σενάριο».

Μετά την παραπάνω ανταλλαγή δηλώσεων, ήταν η σειρά του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να μιλήσει, σχολιάζοντας τη συζήτησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για το θέμα της αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ. Όπως αποκάλυψε, οι δυο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία και επεσήμανε ότι οι συριακές και ρωσικές δυνάμεις στην Ιντλίμπ εξακολουθούν να δέχονται επιθέσεις.

Η κατάσταση στα βόρεια της χώρας δείχνει την τουρκική επιρροή. Οι καταστηματάρχες προτιμούν να συναλλάσσονται με τουρκικά νομίσματα και όχι με συριακά. Ψωμί, ρούχα και κοσμήματα, όλα αγοράζονται με τουρκική λίρα.

Την ίδια ώρα, στο Χαλέπι, μετά την ανακατάληψη των περιχώρων από τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και την υπόσχεση για προστασία της πόλης από την κυβέρνηση Άσαντ, το αεροδρόμιο ξανανοίγει μετά από 8 χρόνια. Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, μάλιστα, Αλί Χαμούντ, τόνισε ότι θα υπάρχουν συνέχεια πτήσεις εσωτερικού, από το Χαλέπι στη Δαμασκό και πίσω, κι ότι αναμένεται έγκριση για την πρώτη πτήση προς Κάιρο μέσα στις επόμενες ημέρες.

τουρκική λίραΣυρίαΧαλέπι