Κόσμος|19.02.2020 19:59

Τουρκική λίρα: Σφίγγει η μέγγενη των funds, παρά τις προσπάθειες στήριξης

Newsroom

Το εθνικό νόμισμα της τουρκίας, η λίρα, υποφέρει και μαζί της νοσεί και ολόκληρη η τουρκική οικονομία, ενώ οι φήμες για νέο πραξικόπημα στη χώρα οργιάζουν. Χθες, μάλιστα, άγγιξε το χαμηλότερο σημείο της από τον περασμένο Μάιο, με το νόμισμα της γείτονος να κυμαίνεται στις 6,0695 λίρες έναντι του δολαρίου.

Σήμερα (19/2), σε μια αγωνιώδη προσπάθεια σωτήριας παρέμβασης, η κεντρική τράπεζα προέβη σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, τα οποία διαμορφώνονται πλέον στο 10,75%, από το 11,25%.

Ωστόσο, οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις στο νομισματικό πεδίο μόνο πτώσεις έχουν επιφέρει και, φυσικά, την επακόλουθη προσπάθεια στήριξης με αθρόες πωλήσεις συναλλάγματος.

Παράλληλα, τα funds στοιχηματίζουν με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ότι η κατρακύλα της λίρας μόλις αρχίζει, σύμφωνα με το Bloomberg. 500 εκατομμύρια δολάρια άλλαξαν χέρια αφότου η ισοτιμία της λίρας έσπασε το όριο του 6, σύμφωνα με στοιχεία της Depot Trust & Clearing Corporation. Το συγκεκριμένο «στοίχημα» θα κερδηθεί για τον επενδυτή που το έβαλε αν η λίρα υποτιμηθεί μεταξύ 6,5 και 7,3 ανά δολάριο μέχρι τις 7 Αυγούστου – ενδεχομένως πέρα και από το χαμηλό ρεκόρ του 7,2362.

Ενα άλλο στοίχημα ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, με τα ίδια χαρακτηριστικά και υποθέσεις ως προς τις τιμές της ισοτιμίας και την προθεσμία μπήκε λίγες ώρες αργότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της DTCC.

Οι ως άνω στοιχηματισμοί καθρεπτίζουν την τάση των επενδυτών να μην εμπιστεύονται τις τράπεζες της Τουρκίας. Μάλιστα, όλη την προηγούμενη εβδομάδα τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της γείτονος πούλησαν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν την ισοτιμία του εγχώριου νομίσματος, με τις παρεμβάσεις να μην έχουν τέλος.

«Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα περίπου χρόνο που η τουρκική κεντρική τράπεζα βάζει φραγμούς στο ποσό με το οποίο οι εγχώριες τράπεζες διασφαλίζονται από συναλλαγματικούς κινδύνους. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία ευελπιστεί να περιορίσει τις κερδοσκοπικές κινήσεις που επενδύουν στην πτώση της λίρας. Στο μεταξύ ένα δολάριο κοστίζει 6,05 λίρες και ένα ευρώ 6,58» γράφει στις οικονομικές της σελίδες η Die Welt σε άρθρο με τίτλο «Με νέα κατάρρευση απειλείται η τουρκική λίρα». Η γερμανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του ειδικού σε ζητήματα συναλλάγματος στη γερμανική Commerzbank Ούλριχ Λόιχτμαν, ο οποίος επιρρίπτει στην τουρκική κεντρική τράπεζα λαϊκισμό και τονίζει ότι «για μια ακόμα φορά θα ακούσουμε το γνωστό παραμύθι για τους κερδοσκόπους και την παραδειγματική τους τιμωρία. Μόνο που οι αποκαλούμενοι κερδοσκόποι εκφράζουν απλά την γενικότερη εκτίμηση για τη πορεία της τουρκικής οικονομίας και πολιτικής».

Από την πλευρά του ο ειδικός της Bayern LB Βόλφκανγκ Κίνερ αναμένει μεγάλες συναλλαγματικές διακυμάνσεις της λίρας το επόμενο διάστημα και δηλώνει ότι «η τουρκική λίρα βάζει πλώρη για νέα ρεκόρ πτώσης», εκτιμώντας ότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα οικονομική κρίση παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ότι η τουρκική οικονομία έδειξε να ανακάμπτει.

«Όσο περισσότερο παρεμβαίνουν οι Τούρκοι για να υποστηρίξουν τη λίρα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μιας ασταθούς προσαρμογής» δήλωσε ο Τζέισον Τέρβι, ανώτερος οικονομολόγος της Capital Economics στο Λονδίνο, ο οποίος βλέπει το νόμισμα να μειώνεται κατά περίπου 20% φέτος. Οπότε ο χρόνος θα δείξει για την τουρκική οικονομία... Πάντως, τα «χαμπέρια» δεν είναι ευχάριστα...

Αμερικανοί προβλέπουν πραξικόπημα στην Τουρκία - Τι απαντά ο Μπαχτσελί

Φήμες για νέα πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος ενάντια στην Τουρκία διαδίδονται τις τελευταίες μέρες στη γείτονα χώρα. «Η φήμη για το πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό. Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού, να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων!» δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και έχει αποδείξει πως είναι πιστός στη δημοκρατία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις των δύο πολιτικών προέκυψαν ως απάντηση σε δημοσιογραφικά ερωτήματα, στο περιθώριο εκδηλώσεων των κομμάτων τους και με αφορμή μια έκθεση που κυκλοφόρησε από τη Rand Corporation, στα τέλη Ιανουαρίου. Η έκθεση αυτή περιέγραφε διάφορα πιθανά σενάρια για τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Δύση, τα οποία ένας πολιτικός αναλυτής είδε σαν «προσπάθεια των ΗΠΑ να ξεκινήσουν ένα πραξικόπημα εναντίον του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας μέσα στο 2020».

Ο τουρκικός Τύπος, πάντως, έχει πάρει στα σοβαρά την απειλή αυτή και κάποιοι αρθρογράφοι δεν μασούν τα λόγια τους, υποστηρίζοντας ότι ένα πραξικόπημα είναι στα σκαριά.

Ο Hasan Basri Yalcin, αρθρογράφος στην εφημερίδα «Sabah», έγραψε τη Δευτέρα ότι η έκθεση πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ' όψιν, αφού το συγκεκριμένο think tank λειτουργεί μέσω του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. «Δεν πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας. Μην εκπλαγείτε αν γίνει απόπειρα πραξικοπήματος» έγραψε μεταξύ άλλων. Οι τουρκικές αρχές, ωστόσο, μάλλον έχουν πάρει στα σοβαρά όλα όσα αναφέρονται στην έκθεση. Πιο συγκεκριμένα, εξέδωσαν σήμερα Τρίτη εντάλματα σύλληψης σε βάρος σχεδόν 700 προσώπων ως ύποπτων για σχέσεις με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι εξύφανε μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ερευνητές αναζητούν 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τουλάχιστον 159 εξ αυτών συνελήφθησαν το πρωί. Αυτά τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο πολλών ερευνών σε όλη την Τουρκία. Στην Άγκυρα, η εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψη 467 προσώπων ως ύποπτων ότι οργάνωσαν απάτες στη διάρκεια διαγωνισμού της αστυνομίας το 2009 για να ευνοήσουν την ανάδειξη συμπαθούντων του Γκιουλέν σε θέσεις ευθύνης, σύμφωνα με το πρακτορείο. 

τουρκική λίραδολάριοΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν