Κόσμος|08.12.2018 11:04

Επιστήμονες ανακάλυψαν τι οδήγησε στην εξαφάνιση τους Νεολιθικούς Ευρωπαίους

Newsroom

Έρευνες των επιστημόνων στο DNA ανθρώπινων οστών ηλικίας 5000 ετών ήταν αρκετές για να αποκαλύψφουν το λόγο που εξαφανίστηκαν οι Νεολιθικοί Ευρωπαίοι. 

Επιστήμονες από τη Γαλλία, τη Σουηδία και την Ελβετία συνεργάστηκαν στην εν λόγω μελέτη η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα αρχαίο είδος πανώλης είναι πολύ πιθανό να οφείλεται για την εξαφάνιση των Νεολιθικών Ευρωπαίων στις αρχές της Εποχής του Χαλκού.

«Η πανούκλα είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα βακτήρια που υπήρξε ποτέ για τον άνθρωπο», δήλωσε ένας εκ των ερευνητών, ο καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δανίας και στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Simon Rasmussen. 

Για να γίνει περισσότερο κατανοητή η εξελικτική ιστορία της πανώλης, οι επιστήμονες μελέτησαν γενετικά δεδομένα αρχαίων ανθρώπων και τα σύγκριναν με σύγχρονες παθολογικές καταστάσεις. Έτσι, εντόπισαν για πρώτη φορά στέλεχος του ιού στο γενετικό υλικό μιας 20χρονης γυναίκας που φέρεται να είχε πεθάνει περίπου 5000 χρόνια πριν στη Σουηδία. Το στέλεχος αυτό είχε τα ίδια γονίδια με αυτό που σήμερα αποκαλούμε «πνευμονική πανούκλα», η οποία και είναι θανατηφόρα, και βρέθηκε και σε άλλο άτομο του ίδιου τάφου, πράγμα που λογικά σημαίνει ότι τόσο η 20χρονη όσο και το άλλο άτομο πέθαναν από την ασθένεια. 

Αυτό είναι το αρχαιότερο στέλεχος πανώλης που έχει ανακαλυφθεί και δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να ανακαλύψουν περαιτέρω στοιχεία για την προέλευση του ιού. 

πανώληεπιστήμηνεολιθικοί Ευρωπαίοιεξαφάνιση