Κόσμος|21.02.2020 22:01

ΕΕ: Μαύρος καπνός από τους αρχηγούς των κρατών-μελών για τον προϋπολογισμό

Μαρία Ψαρά

Χωρίς συμφωνία τέλειωσε το βράδυ της Παρασκευής η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Παρά τις έντονες διεργασίες, τις απανωτές διμερείς και τα… ανατολίτικα παζάρια που έλαβαν χώρα για ένα 24ωρο, οι ηγέτες κατέληξαν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να φτάσουν σε συμβιβασμό.

Νέα ημερομηνία για συνάντηση των 27 επικεφαλής των κρατών μελών δεν έχει οριστεί. Ούτε καν νέα πρόταση έχει κατατεθεί. Ερωτηθείς ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι «δεν μπορώ να πω αν θα χρειαστούμε εβδομάδες ή μήνες».

«Είναι αποτέλεσμα της Δημοκρατίας», δικαιολόγησε την αποτυχία της Συνόδου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η δουλειά κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Η τελευταία πρόταση που κυκλοφόρησε ανάμεσα στους ηγέτες, εν είδει τεχνικού κειμένου της Κομισιόν, ήταν κουτσουρεμένη κατά 60-70 δισεκατομμύρια ευρώ. Προβλέπει συνεισφορά ύψους 1,69% του ΑΕΠ της ΕΕ αντί για 1,74% που ανέφερε η πρόταση Μισέλ. Αν αυτή η πρόταση συνεχίσει να βρίσκεται στο τραπέζι, έχει ξεκάθαρα επικρατήσει η «γραμμή» των 4 χωρών που επιμένουν να μην αυξηθεί η συνεισφορά τους στην ΕΕ: δηλαδή η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία και η Ολλανδία.

«Αν ήμασταν κοντά θα είχαμε συνεχίσει τη συνάντηση μέχρι να τη βρούμε τελικά τη συμφωνία», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση του ethnos.gr. «Κάποιοι επέμειναν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους. Οι τέσσερις χώρες προσήλθαν με μαξιμαλιστική προσέγγιση που δεν επέτρεψε να μπούμε στην ουσία», τόνισε.

«Η αποτυχία της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ αποδεικνύει ότι δεν χρειαζόμαστε τη Βρετανία για να επιδείξουμε την ασυμφωνία μας», είπε γελώντας ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

 

Σύνοδος ΚορυφήςΕυρωπαϊκή Ένωσηπροϋπολογισμός