Κόσμος|25.02.2020 16:10

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ

Newsroom

Σύμφωνα με αραβικά μέσα ενημέρωσης, ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Ο Χόσνι Σαΐντ Μουμπάρακ ήταν πολιτικός της Αιγύπτου και ο 4ος πρόεδρος της χώρας από το 1981 ως το 2011.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ, μετά από πολύνεκρες ταραχές με αίτημα την παραίτησή του το 2011, ανακοίνωσε ότι δεν θα έθετε ξανά υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές. Οι διαδηλωτές απέρριψαν την πρότασή του να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία μέχρι τις επόμενες εκλογές και απείλησαν με την εκδίωξή του. Επίκεντρο των διαδηλώσεων ήταν η πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο. 

Στις 11 Φεβρουαρίου, και ενώ οι διαδηλώσεις εναντίον του διογκώνονταν, ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν ανακοίνωσε την παραίτησή του Μουμπάρακ από το προεδρικό αξίωμα και τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων. Βάσει του συντάγματος οι προεδρικές εξουσίες ανατέθηκαν στον αντιπρόεδρο ή στον πρόεδρο της βουλής, σύμφωνα με τη Wikipedia.

Ο Μουμπάρακ κυβέρνησε την Αίγυπτο ως αυτοκράτορας για τρεις δεκαετίες και φυλακίστηκε για χρόνια μετά την εξέγερση που έληξε την κυριαρχία του.

ΑίγυπτοςΧόσνι Μουμπάρακ