Κόσμος|25.02.2020 17:19

Σύνοδος Κορυφής Μαρτίου: Νέα μεθοδολογία για ένταξη χωρών στην ΕΕ

Μαρία Ψαρά

Στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου αναμένεται να εγκριθεί η νέα μεθοδολογία για τη διαδικασία ένταξης νέων χωρών στην ΕΕ. Πέρα όμως από το διαδικαστικό, είναι πολύ πιθανό στην ίδια Σύνοδο να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Αυτό προέκυψε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που ολοκληρώνεται αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες. Η υπόθεση αυτή «δένει» με το σενάριο που κυκλοφορούσε στους διαδρόμους των Βρυξελλών, ότι το ζήτημα της διεύρυνσης για τις δύο αυτές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα τεθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία στα μέσα του Μάρτη. Η τακτική Σύνοδος Κορυφής (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) έχει προγραμματιστεί για τις 26-27 Μαρτίου. Τότε, οι ηγέτες θα μπορέσουν να δώσουν το πρώτο πράσινο φως, ώστε στη Σύνοδο του Ζάγκρεπ τον Μάιο η απόφαση να επισφραγιστεί.

«Σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, δύο πολύ σημαντικά για την Ελλάδα θέματα συζητήθηκαν και έλαβαν την έγκριση των υπουργών. Το πρώτο αφορά τη διαδικασία της διεύρυνσης. Μετά την επιτυχημένη Σύνοδο στη Θεσσαλονίκη σήμερα αποφασίσαμε ότι συμφωνούμε στο νέο πλαίσιο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ξεμπλοκάρουν επιτέλους οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να ξεκινήσουν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου με τα Δυτικά Βαλκάνια. Για εμάς, το γεγονός ότι πλέον στη διαπραγματευτική ατζέντα της ΕΕ με όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μπαίνουν πολύ ψηλά οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι ένα σημείο που υποστηρίζουμε θερμά», δήλωσε ο Έλληνας αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Πολιτιστικά αγαθά

«Το δεύτερο θέμα είναι το Brexit και για πρώτη φορά μπαίνει στο διαπραγματευτικό πακέτο το σημείο που αφορά την προστασία των κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών. Ο κύριος Μπαρνιέ έχει αναλάβει ένα δύσκολο ρόλο. Πρέπει να κρατήσει ισχυρή την ΕΕ σε αυτή τη διαπραγμάτευση με τη Μεγάλη Βρετανία. Για εμάς είναι σημαντικό ότι πέρα από τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης βάζουμε και τα πολιτιστικά αγαθά. Πιστεύουμε ότι αυτή η διαπραγμάτευση μπορεί να κάνει την Ευρώπη ακόμη πιο ισχυρή», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα υπερασπίζεται το γενικό χαρακτήρα της διάταξης που δόθηκε στον Μισέλ Μπαρνιέ που αναφέρει για επιστροφή των κλεμμένων αγαθών. «Και σε όσον αφοά τα γλυπτά του Παρθενώνα, πρόκειται για μια διμερής ζωντανή διεκδίκηση που σήμερα πλέον αποκτά -και με την υποστήριξη τόσο σημαντικών Βρετανών- ένα καινούργιο μομέντουμ», δήλωσε διπλωματική πηγή.

Σύνοδος Κορυφήςένταξηχώρες