Κόσμος|08.12.2018 11:29

Έτοιμοι για μάχη με τα Κίτρινα Γιλέκα 90.000 αστυνομικοί-121 προσαγωγές-34 συλλήψεις

Newsroom

Όλος  ο πλανήτης έχει στρέψει το βλέμμα του και παρακολουθεί τις κοινωνικές εξελίξεις στη Γαλλία. Οι Γαλλικές αρχές βρίσκονται επί ποδός πολέμου για την τέταρτη κινητοποίηση του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων». 

Περίπου 90.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλη τη Γαλλική επικράτεια και 8.000 στο Παρίσι. Από το πρωί του Σαββάτου γύρω από τα Ηλύσια Πεδία βρίσκονται 12 τεθωρακισμένα με σκοπό να διαλύσουν τα πιθανά οδοφράγματα. 

121 προσαγωγές - 34 συλλήψεις 

Οι Γαλλικές αρχές ανέφεραν στο Γαλλικό πρακτορείο ότι στις 07:00 το πρωί, έγιναν 121 προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων ενώ 34 άτομα συνελήφθησαν (οι περισσότεροι εξ αυτών στο Παρίσι). Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που έφθαναν στην Γαλλική πρωτεύουσα από άλλες περιοχές και στην κατοχή τους βρέθηκαν μάσκες, σφεντόνες, σφυριά, ή ακόμη και κομμάτια από τις πλάκες του πεζοδρομίου πρόσθεσε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή χωροφυλακής Ρισάρ Λιζουρέ, ένας «άνευ προηγουμένου» μηχανισμός έχει τεθεί σε λειτουργία, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ είπε πως «όλα τα στοιχεία μας επιτρέπουν να σκεφθούμε πως τα ακραία στοιχεία θα επιδιώξουν να κινητοποιηθούν». Οι Γαλλικές αρχές θέλουν να αποφευχθεί η επανάληψη των επεισοδίων του περασμένου Σαββάτου. 

Συστάσεις από πρεσβείες 

Ενδεικτικό είναι ότι πολλές ξένες πρεσβείες έχουν συστήσει στους υπηκόους των χωρών τους να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους στο Παρίσι, ή ακόμη καλύτερα να μπορούν να αναβάλλουν το ταξίδι τους.

Κλειστός ο Πύργος του Άιφελ και άλλα τουριστικά αξιοθέατα

Μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστή η Όπερα, το Λούβρο, ο πύργος του 'Αιφελ. Κλειστοί και οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και κλειστές 40 στάσεις του μετρό.

Την ίδια ώρα καταστήματα που βρίσκονται σε κεντρικές λεωφόρους του Παρισιού θα έχουν κατεβασμένα σιδερένια ρολά και θα παραμείνουν κλειστά. Μάλιστα στη Λεωφόρο Ηλυσίων βιτρίνες καταστημάτων έχουν καλυφθεί με κόντρα πλακέ και αυτό δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Ακόμη καταστήματα όπως ο οίκος Louis Vitton έχει προστατέψει τις βιτρίνες του με σιδερένιες πλάκες καθώς πολλά από τα κόντρα πλακέ χρησιμοποιήθηκαν ως οδοφράγματα. 

Το 68% στηρίζει τα «Κίτρινα γιλέκα»

Σύμφωνα δε, με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Way το 68% των Γάλλων υποστηρίζει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Συνάντηση με τον Εντουαρντ Φιλιπ

Το βράδυ της Παρασκευής αντιπροσωπεία του κινήματος είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό Εντουαρντ Φιλιπ. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης τους διαβεβαίωσε «πως έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης».

Παράλληλα εκπρόσωπος του κινήματος μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως «ο πρωθυπουργός μας άκουσε και υποσχέθηκε να διαβιβάσει τα αιτήματά μας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τώρα πλέον αναμένουμε τον Εμμανουέλ Μακρόν».

διαδηλωτέςΠαρίσικίτρινα γιλέκα