Κόσμος|27.02.2020 15:20

Κοροναϊός: Σε ετοιμότητα η Νέα Υόρκη - Βέλη Τραμπ στα τηλεοπτικά δίκτυα

Μαρία Ανδρικάκη

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στις ΗΠΑ να έχουν φτάσει τα 15, αξιωματούχοι του τομέα υγείας της χώρας ανακοίνωσαν ότι στη Νέα Υόρκη είναι διαθέσιμες περισσότερες από 1.200 κλίνες στα νοσοκομεία, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίζεται ιδιαίτερα χαλαρός, τονίζοντας σε συνέντευξη τύπου του ότι η ο κίνδυνος είναι ακόμα «πολύ χαμηλός» και ότι οι ΗΠΑ είναι «απολύτως έτοιμες και σε άριστη κατάσταση». Ο Τραμπ ανέθεσε μάλιστα στον αντιπρόεδρό του, Μάικ Πενς, τον συντονισμό της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού. Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τα τηλεοπτικά δίκτυα ότι παρουσιάζουν την κατάσταση ιδιαίτερα δραματικά, προκαλώντας αναστάτωση στις αγορές και πανικό στους πολίτες.

Καλπάζει ο κορωναϊός στην Ισπανία

Από το ευρωπαϊκό ντόμινο κορωναϊού δεν θα μπορούσε να απέχει η Ισπανία. Η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και η Βαλένθια έχουν ήδη επιβεβαιώσει νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στα 15. Ένας από τους 9 Μαδριλένους ασθενείς, μάλιστα, είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, με το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Torrejon de Ardoz όπου νοσηλεύεται να είναι σε επιφυλακή.

Πρόκειται για έναν άνδρα 77 ετών που δεν είχε ταξιδέψει σε καμία χώρα υψηλού κινδύνου, ούτε ήρθε σε επαφή με κάποιο πρόσωπο που έγινε γνωστό ότι μολύνθηκε. Οι αρχές είναι σε επιφυλακή, καθώς αυτό το κρούσμα – μυστήριο προβληματίζει για τον τρόπο εξάπλωσης του νέου κορωναϊού, κι ελπίζουν να μη θρηνήσει η χώρα τον πρώτο της νεκρό από Covid-19. Την ίδια ώρα, στη Βαρκελώνη νοσηλεύεται μια 22χρονη που είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο πριν μερικές ημέρες.

Κλείνουν η Μέκκα και η Μεδίνα

Αν και η Σαουδική Αραβία δεν έχει σημειώσει προς το παρόν κανένα κρούσμα, οι αρχές αποφάσισαν να αναστείλουν την είσοδο προσκυνητών στη χώρα που θέλουν να πάνε στη Μέκκα και στη Μεδίνα. Ο λόγος είναι ότι θέλουν «να αποτραπεί η έλευση του Covid-19 στο βασίλειο και η εξάπλωσή του».

μέτρα κορονοϊόςΝέα ΥόρκηΚορονοϊός