Κόσμος|02.03.2020 12:25

Η Αργεντινή είναι η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις

Newsroom

Μια ιστορική απόφαση έλαβε ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις, φέρνοντας μάλιστα το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή τις επόμενες 10 ημέρες. Η ανακοίνωση αυτή από τον Φερνάντες καθιστά την Αργεντινή την πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις. «Το κράτος πρέπει να προστατεύει γενικά τους πολίτες του και τις γυναίκες, ειδικότερα. Τον 21ο αιώνα, η κοινωνία οφείλει να σέβεται την ατομική επιλογή των μελών της να αποφασίζουν ελεύθερα για τα σώματά τους», δήλωσε ο ίδιος στην πρώτη του ομιλία για το νέο έτος στο Κογκρέσο. 

Όπως αναφέρει ο Guardian, η άμβλωση είναι παράνομη στις περισσότερες από τις 21 χώρες της Λατινικής Αμερικής, με εξαίρεση την Κούβα και την Ουρουγουάη. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σημαντικότητα της απόφασης του Αργεντινού προέδρου, για μια χώρα που μετρά 45 εκατ. κατοίκους. Αυτή, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα των αμβλώσεων φτάνει στο αργεντίνικο Κογκρέσο, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει η νομοθέτησή του. Τον Αύγουστο του 2018, ο τότε πρόεδρος της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι, απέτυχε να περάσει τον νόμο από τη Βουλή, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την Εκκλησία. 

Συγκέντρωση υπέρ των αμβλώσεων στην Αργεντινή/AP Images

Οι γυναίκες στην Αργεντινή παλεύουν εδώ και χρόνια για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, ως εκ τούτου αποτιμούν κάτι παραπάνω από θετικά την απόφαση του Φερνάντες. «Είμαστε χαρούμενες. Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε η συγγραφέας και ακτιβίστρια Ana Correa, συμπληρώνοντας: «Η αποποινικοποίηση και η νομιμοποίηση των αμβλώσεων είναι πιο κοντά από ποτέ. Ας ελπίσουμε ότι το Κογκρέσο θα ανταποκριθεί στον ρόλο που του έχει ανατεθεί». 

Οι αμβλώσεις τέθηκαν εκτός νόμου στη χώρα το 1921, θέτοντας πολλές σε κίνδυνο και οδηγώντας άγνωστο αριθμό γυναικών στον θάνατο, εξαιτίας αμβλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε παράτυπα κέντρα, υπό μηδαμινές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. 

Πηγή: The Guardian

αμβλώσειςΛατινική ΑμερικήΑργεντινή