Κόσμος|03.03.2020 16:18

Ισραήλ: Επάνοδος Νετανιάχου με νίκη στις εκλογές και οριακή αυτοδυναμία

Newsroom

Με το δεξιό μπλοκ κομμάτων του οποίου εκείνος ηγείται να λαμβάνει 59 έδρες σε σύνολο 120, έναντι 54 εδρών της κεντροαριστεράς, ο 70χρονος Μπενιαμίν Νετανιάχου βγαίνει πολιτικά όχι μόνο ζωντανός αλλά και ενισχυμένος. Μιλώντας ενώπιον υποστηρικτών του, ο ίδιος πανηγύρισε το εκλογικό αποτέλεσμα της Δευτέρας ως «τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη νίκη της ζωής του», μια νίκη που «είναι ακόμη πιο μεγάλη καθώς ήρθε ενάντια στις προβλέψεις».

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ επέστρεψε πρόωρα στις κάλπες τη Δευτέρα, 2 Μαρτίου, με την επίμαχη εκλογική αναμέτρηση να είναι μάλιστα η… τρίτη που διεξάγεται στη χώρα μέσα σε διάστημα μόλις έντεκα μηνών. Είχαν προηγηθεί πρώτα οι εκλογές της 9ης Απριλίου και έπειτα οι εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου. Στην εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Απριλίου υπενθυμίζεται πως πρώτος είχε έρθει ο νυν πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και η παράταξη Λικούντ με ποσοστό 26,46% και 35 έδρες σε σύνολο 120. Στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, ωστόσο, τα δεδομένα θα αντιστρέφονταν με τον Μπένι Γκαντζ, άλλοτε αρχηγό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και ηγέτη της παράταξης Μπλε και Άσπρο ή Μπλε και Λευκό, να εξασφαλίζει τη νίκη με ποσοστό σχεδόν 26% και 36 έδρες.

Νετανιάχου και Γκαντζ δεν κατάφεραν τους περασμένους μήνες, παρά τις σχετικές προσπάθειες, να προχωρήσουν στο σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, με αποτέλεσμα η χώρα να επιστρέψει στις κάλπες, για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, πράγμα πρωτοφανές για τα δεδομένα του Ισραήλ. Έπειτα και από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Δευτέρας, ωστόσο, το τοπίο εμφανίζεται πλέον να ξεκαθαρίζει υπέρ του Νετανιάχου και της παράταξης Λικούντ που διευρύνουν τη διαφορά τους από τον Μπένι Γκαντζ αγγίζοντας τα όρια της αυτοδυναμίας.

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, η παράταξη Λικούντ συγκεντρώνει 36 έδρες και το δεξιό μπλοκ υπό τον Νετανιάχου 59 έδρες σε σύνολο 120, προσεγγίζοντας έτσι και τις 61 έδρες που θα του εξασφάλιζαν την αυτοδυναμία. Για τον 70χρονο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργό του Ισραήλ τα τελευταία έντεκα συναπτά έτη, η νίκη ως ζητούμενο αποτελούσε μονόδρομο αλλά και σανίδα σωτηρίας. Εκείνος αναμένεται άλλωστε να βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου μέσα στις επόμενες περίπου δύο εβδομάδες με την κατηγορία της διαφθοράς...

Μπενιαμίν ΝετανιάχουΙσραήλ