Κόσμος|05.03.2020 16:57

Κοροναιός: Επιβιώνει σε σκληρές επιφάνειες για 72 ώρες σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες

Newsroom

O νέος κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει σε σκληρές επιφάνειες για 72 ώρες, προειδοποιεί κορυφαίος γιατρός στη Βρετανία. Ο καθηγητής Chris Whitty, σύμφωνα με δημοσίευμα στη The Sun δήλωσε ότι τα σταγονίδια που μεταφέρουν τον ιό Covid-19 μπορούν να παραμείνουν σε αμαξοστοιχίες και τρένα για τρεις ημέρες. Ωστόσο, δήλωσε ότι θα «έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό» μέσα σε 48 ώρες στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ο ιατρικός διευθυντής εξήγησε: «Θα υπάρξει κάποιος κίνδυνος μετάδοσης ο οποίος θα κορυφωθεί σε κάποιο σημείο και θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Πιθανότατα έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό από 48 ώρες και σχεδόν τελείως ξεπέρασε τις 72 ώρες σε σκληρή επιφάνεια." Ο ιός σε μαλακές επιφάνειες επιβιώνει για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Η αποκάλυψη του καθηγητή έγινε τη στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε άνοδο φτάνοντας τα 90 την Πέμπτη - με τρεις νέες περιπτώσεις που επιβεβαιώθηκαν στη Σκωτία.

Ο καθηγητής Whitty πρόσθεσε: «Αν απλά αγγίξετε την επιφάνεια που έχει τον ιό δεν θα κολλήσετε, θα κολλήσετε όμως αν αγγίξετε την επιφάνεια και στη συνέχεια αγγίξετε το πρόσωπό σας, χωρίς να έχετε πλύνει τα χέρια σας«.  Τέλος ο καθηγητής συμβουλεύει: «Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, πλύνετε τα χέρια σας, και στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε ό, τι θέλετε».

Κορονοϊόςνέος κορονοϊόςΒρετανία