Κόσμος|07.03.2020 22:46

Κοροναϊός: Σε καραντίνα η Λομβαρδία κι άλλες 12 περιοχές στην Ιταλία - Απαγορεύεται η έξοδος

Newsroom

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε πριν από λίγο, το βράδυ του Σαββάτου, να κηρύξει σε απομόνωση λόγω κοροναϊού όλη την περιφέρεια της Λομβαρδίας στην Ιταλία, και άλλες δώδεκα περιοχές σε Βένετο, Εμίλια Ρομάνια και Πεδεμόντιο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για επέκταση της «κόκκινης ζώνης» σε μεγάλο μέρος του ιταλικού βορρά.

Πέρα από τη Λομβαρδία, σε απομόνωση τίθενται οι περιοχές των πόλεων Πάρμα, Πιατσέντσα, Μόντενα, Ρέτζιο Εμίλια, Ρίμινι, Πέζαρο, Ουρμίνο, Βενετία, Τρεβίζο, Πάδοβα, 'Αστι και Αλεσάντρια, μέχρι τις 3 Απριλίου. Ουσιαστικά, απαγορεύεται η μετακίνηση των πολιτών έξω από τις περιοχές αυτές, εκτός από ειδικές περιπτώσεις. Κλειστά θα παραμείνουν γυμναστήρια, πισίνες, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και χιονοδρομικά κέντρα. Τα εμπορικά κέντρα θα μπορούν να μένουν ανοικτά μόνον από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή.

Στα νοσοκομεία της χώρας έχουν εισαχθεί 2.651 άνθρωποι, 567 ασθενείς είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ιταλικών αρχών, τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία έφτασαν τα 5.883. Οι νεκροί είναι 233 και οι ασθενείς που ιάθηκαν 589. Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 1.145 σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Οι περιφέρειες της χώρας με τα περισσότερα κρούσματα του Covid-19 παραμένουν η Λομβαρδία (3.420), η Εμίλια Ρομάνια (1.010) και το Βένετο (543).

Προσλήψεις συνταξιούχων ιατρών

Η Ιταλία ξεκίνησε το Σάββατο (7/3) να επιστρατεύει συνταξιούχους γιατρούς στο πλαίσιο των επειγουσών προσπαθειών της να ενισχύει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με επιπλέον 20.000 προσωπικό και να καταπολεμήσει την επιδημία του κοροναϊού που εξαπλώνεται ραγδαία. Ο χθεσινός απολογισμός των θυμάτων του ιού ήταν ο υψηλότερος στη διάρκεια των δύο εβδομάδων κρίσης στη χώρα που έχει ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 197- τον μεγαλύτερο μετά την Κίνα.

Κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή του στην Ιταλία και πρότεινε στην κυβέρνηση να «συνεχίσει να επικεντρώνεται αυστηρά σε μέτρα περιορισμού» του ιού. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση δήλωσε ότι η επιστράτευση επιπλέον γιατρών θα βοηθήσει να διπλασιαστεί ο αριθμός του προσωπικού που στελεχώνει τα τμήματα λοιμωδών νόσων και νόσων του αναπνευστικού στα νοσοκομεία της χώρας.

Επίσης η κυβέρνηση πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να αυξήσει τον αριθμό των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας από 5.000 σε 7.500. Το Βατικανό επίσης λαμβάνει πρωτοφανή προληπτικά μέτρα σε σχέση με τον κοροναϊό ώστε να είναι ασφαλείς οι 450 κυρίως ηλικιωμένοι κάτοικοί του. Την Πέμπτη καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του ιού σε μια από τις κλινικές του, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ένας ακόμη άνθρωπος, ο οποίος τον περασμένο μήνα είχε συμμετάσχει σε μια εκδήλωση που είχε οργανώσει το Βατικανό.

καραντίνααπομόνωσηΚορονοϊός