Κόσμος|09.03.2020 18:20

Ελληνας πρέσβης στο Βατικανό για τον κοροναϊό: Αυτά είναι τα έκτακτα μέτρα

Γιώργος Μανέττας

Ανατροπή σκηνικού στο Βατικανό, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στην Έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Όπως αναφέρει μιλώντας στο ethnos.gr, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Βατικανό, Νικόλαος Χ. Πατακιάς, η ζωή άλλαξε άρδην, μόλις εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα σε νοσοκομείο την περασμένη Παρασκευή και τονίζει πως πλέον η ανησυχία είναι διάχυτη στο πνευματικό κέντρο του Καθολικισμού, όπως άλλωστε και σε ολόκληρη Ιταλία.

Ο κ. Πατακιάς σημειώνει πως τα νέα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν στην αποφυγή συγκεντρώσεων σε δημόσιους χώρους σε όλη την χώρα, κλείσιμο κινηματογράφων, θεάτρων, κλπ., επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και όσων διαβιούν και εργάζονται στο Βατικανό.

Υπογραμμίζει πως μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποιο περιοριστικό μέτρο για την είσοδο και έξοδο από την Ρώμη, αλλά μόνο για την Βόρεια Ιταλία, όπου μεταξύ άλλων έχουν τεθεί σε καραντίνα οι περιοχές της Λομβαρδίας, του Βένετο και της Εμίλια Ρομάνα.

Ο Έλληνας Πρέσβης ξεκαθαρίζει πως η Ελληνική πρεσβεία στο Βατικανό αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία, και ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για την προστασία των υπαλλήλων της Πρεσβείας αλλά και των επισκεπτών από τον κοροναϊό. «Φροντίζουμε για την τακτική απολύμανση των χώρων της Πρεσβείας και τηρούμε ευλαβικά όλα τα ατομικά μέτρα υγιεινής, έχοντας προμηθευτεί τα απαραίτητα είδη», σημειώνει χαρακτηριστικά, και σπεύδει να προσθέσει πως είναι κρίσιμο να αποφεύγεται ο πανικός σε αυτές τις καταστάσεις.

Στο μεταξύ, δραστικά μέτρα, πρωτοφανή στην ιστορία του καθολικισμού έλαβε το Βατικανό, αμέσως μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ειδικότερα, όπως μας ενημερώνει ο κ. Πατακιάς, με στόχο να περιορίσει τη μετάδοση του θανατηφόρου ιού που «σαρώνει» την Βόρεια Ιταλία, με εγκύκλιο, η οποία κοινοποιήθηκε σε όλες τις καθολικές εκκλησίες ανά την υφήλιο αποφασίσθηκαν τα εξής:

Σχετικά με την Θεία Λειτουργία στις εκκλησίες της Ιταλίας:

  • Να σταματήσουν οι πιστοί τη συνήθεια να βρέχουν το πρόσωπό τους με το νερό που «τρέχει» από τις πηγές που βρίσκονται στις εισόδους των εκκλησιών και θεωρείται αγιασμός. Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν έχει ληφθεί ποτέ στο παρελθόν του καθολικισμού.
  • Να αποθαρρύνουν οι Ιερείς τους πιστούς να αγκαλιάζονται με τον διπλανό τους προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας, όταν εκφωνείται το «Ειρήνη Ημίν»
  • Να προσφέρουν οι Ιερείς την Οστια, την Θεία Κοινωνία, στο χέρι και όχι στο στόμα των πιστών

Όσον αφορά στους υπόλοιπους θρησκευτικούς χώρους, όπου συνωστίζεται αρκετός κόσμος ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα:

  • έκλεισαν όλες οι κατακόμβες, προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση ξεναγών και επισκεπτών, σε αυτούς τους υγρούς και όχι καλά αεριζόμενους χώρους. Ομοίως έκλεισαν και όλα τα μουσεία του Βατικανού.
  • αναβάλλονται τα κατηχητικά, οι συναντήσεις μετάνοιας και τα ιερά προσκυνήματα στις εκκλησίες και τα μοναστήρια.

Τα παραπάνω μέτρα ισχύουν για περίπου ένα μήνα και δύνανται να ανανεωθούν εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο. Να σημειωθεί πως στη χθεσινή Θεία Λειτουργία, ο Πάπας που ταλαιπωρείται από ίωση όπως ανακοίνωσε το ιατρικό προσωπικό του Βατικανού, ευλόγησε τους πιστούς δια τηλεοράσεως από γιγαντοοθόνη που στήθηκε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ενώ η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε και μέσω Ίντερνετ.

έκτακτα μέτραΒατικανόΚορονοϊόςκαθολική εκκλησία