Κόσμος|09.03.2020 18:16

Κοροναϊός: «Σαρώνει» την Ευρώπη - 319 κρούσματα στη Βρετανία (χάρτης)

Newsroom

Στα 319 από 273 ανήλθε ο αριθμός των κρουσμάτων από κοροναϊό, στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Όπως τονίζει η ανακοίνωση έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερα άτομα. «Εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι σήμερα το πρωί, υπήρχαν 319 επιβεβαιωμένα κρούσματα και δυστυχώς σε αυτά περιλαμβάνονται τώρα και τέσσερις επιβεβαιωμένοι θάνατοι», ανέφερε ο υπουργός.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι ανέφερε ότι το τελευταίο θύμα του κοροναϊού ήταν ένας ασθενής ηλικίας 70-80 ετών που έπασχε από υποκείμενες νόσους και πιστεύεται ότι προσβλήθηκε από τον ιό στη Βρετανία. Νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της κεντρικής Αγγλίας. Ο Χάνκοκ είπε επίσης στο κοινοβούλιο ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν προτείνει την ακύρωση μεγάλων εκδηλώσεων λόγω της επιδημίας του Covid-19.

Δίνουν 3.500 λίρες σε εθελοντές - πειραματόζωα για τον κοροναϊό

Εθελοντές αναζητεί η βρετανική κυβέρνηση, στη μάχη ενάντια στον κοροναϊό, δίνοντας 3.500 λίρες σε όποιον συμμετάσχει στις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίουΣύμφωνα με όσα αναφέρει η Daily Mail, Βρετανοί επιστήμονες αναζητούν 24 άτομα στα οποία και θα γίνει έγχυση των δύο πιο αδύναμων στελεχών του ιού, του «0C43» και του «229Ε». 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι 24 εθελοντές, αφού προσβληθούν με τον ιό, θα μπουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες, ώστε να διαπιστωθεί αν μετά τη χορήγηση του υπό δοκιμή εμβολίου θα αναρρώσουν. Για όσο διάστημα θα συμμετέχουν στην έρευνα, θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένο διατροφολόγιο, να μην εξασκούν κάποιο άθλημα και να μην έλθουν σε επαφή με κανένα. 

Ωστόσο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει η επιστημονική κοινότητα, θεωρείται απίθανο να εγκριθεί έγκαιρα ένα εμβόλιο που θα ανακόψει την «επέλαση» του ιού, τα κρούσματα από τον οποίο ανέρχονται παγκοσμίως σε 110.000 ενώ οι νεκροί σε τουλάχιστον 3.824.

Πάνω από 200 κρούσματα στη Σουηδία

Η Σουηδία ανακοίνωσε παράλληλα πως οι αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους κονδύλια για να αντιμετωπισθεί η εξάπλωση του κοροναϊού σε περίπτωση που τα χρειασθεί, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Τα χρήματα δεν μπορούν να σταθούν ο παράγοντας που θα παρεμποδίσει τα αναγκαία μέτρα», δήλωσε η ίδια στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας πως το Σουηδικό Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας και η Υπηρεσία Δημοσίας Υγείας θα έχουν προτεραιότητα.

Η ίδια πρόσθεσε επίσης πως εξακολουθούν να ισχύουν τα προγνωστικά της περασμένης εβδομάδας, βάσει των οποίων ελαττώθηκε κατά 0,3% η ανάπτυξη της χώρας, η οποία αναπροσαρμόσθηκε στο 0,8%, παρά την αναστάτωση στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ιταλία τις τελευταίες ημέρες.

Στη Σουηδία έχουν καταγραφεί πάνω από 200 κρούσματα του κοροναϊού. Το πιο ηχηρό κρούσμα είναι αυτό που ανακοινώθηκε σήμερα είναι ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Μάρτιν Φόλντεν, ο οποίος ήταν θετικός στις ιατρικές εξετάσεις.

Η σουηδική Ρίκσμπανκ (Κεντρική Τράπεζα) σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως ένας από τους εργαζόμενούς της προσεβλήθη από την ασθένεια, δίχως να αναφέρει την ταυτότητά του. Μολαταύτα, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαίωσε πως το κρούσμα πρόκειται για τον Φόλντεν, ο οποίος σύμφωνα με τη δήλωσή του δεν αισθάνεται καλά.

«Ένας εργαζόμενες της Ρίκσμπανκ, ο οποίος είχε μεταβεί σε διακοπές στη βόρειο Ιταλία βρέθηκε θετικός στις εξετάσεις για τον κοροναϊό την Παρασκευή. Το πρόσωπο αυτό εργάσθηκε από την κατοικία του αφότου επέστρεψε στη Σουηδία το περασμένο Σάββατο, υπακούοντας στις παραινέσεις της Ρικσμπανκ προς τους εργαζόμενούς της και δεν είχε επαφή με άλλους εργαζομένους της, ούτε συμμετείχε σε κάποια από τις εξωτερικές της συναντήσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Σουηδικής Κεντρικής Τράπεζας.

Στα 321 αυξήθηκαν σήμερα τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Ολλανδία, η οποία έως χθες απαριθμούσε 264, ανακοίνωσαν οι ολλανδικές υπηρεσίες υγείας. Οι ίδιες αρχές δεν ανακοίνωσαν άλλους θανάτους λόγω του κοροναϊού έπειτα από την πρώτη καταγραφή τριών νεκρών από την ασθένεια κατά το τελευταίο διάστημα.

ΣουηδίαΒρετανίαΚορονοϊόςΠολωνίαμέτρα κορονοϊός