Κόσμος|09.03.2020 19:25

ΠΟΥ: Υπαρκτός ο κίνδυνος πανδημίας από τον κοροναϊό

Newsroom

O κίνδυνος πανδημίας από τον κοροναϊό είναι τώρα πολύ πραγματικός, ανέφερε σε ενημέρωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο κοροναϊός είναι πιο κοντά στο να προκαλέσει πανδημία, ωστόσο, η έξαρση της νόσου στις διάφορες χώρες μπορεί να ελεγχθεί μέσω ενός συνδυασμού συγκράτησης και αποτροπής, δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέδρος Αντχαμόν Γκεμπρεγεσούς.

«Τώρα που ο ιός έχει εξαπλωθεί σε τόσες πολλές χώρες, η απειλή πανδημίας έχει γίνει πραγματική», δήλωσε ο Τέδρος Γκεμπρεγεσούς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αλλά θα είναι η πρώτη πανδημία που θα μπορεί να ελεγχθεί. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν βρισκόμαστε στο έλεος του ιού», σημείωσε.

T

Τι σημαίνει πανδημία

Πανδημία (από τις ελληνικές λέξεις παν (όλος) και δήμος (πληθυσμός)) είναι μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Μια επιδημική ασθένεια που παραμένει σταθερή όσον αφορά τον αριθμό ανθρώπων που αρρωσταίνουν δεν θεωρείται πανδημία. Επιπλέον, οι πανδημίες γρίπης γενικά δεν αποτελούν την επανεμφανιζόμενη εποχική γρίπη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας έχουν παρατηρηθεί πολλές πανδημίες, όπως ευλογιάς, φυματίωσης και πανώλης. Πιο πρόσφατες πανδημίες αποτελούν η πανδημία του HIV και οι πανδημίες γρίπης του 1918 και του 2009.

Πηγή: Reuters

ΚορονοϊόςπανδημίαΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας