Κόσμος|10.03.2020 20:29

Κοροναϊός: 168 νεκροί μέσα σε 24 ώρες - Εφτασαν τα 631 τα θύματα του ιού

Newsroom

Οι ιταλικές αρχές το απόγευμα της Τρίτης έδωσαν στη δημοσιότητα τα πρόσφατα στοιχεία για τα νέα κρούσματα και τους θανάτους από τον κοροναϊό. Σύμφωνα λοιπόν με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών τα νέα κρούσματα είναι 977 ενώ οι θάνατοι είναι 168 μέσα σε 24 ώρες. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 631 άτομα ενώ μέχρι χθες Δευτέρα τα θύματα ήταν τα 463.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ιταλία ανήλθε σε 10.149 από 9.172. Το ποσοστό της θνησιμότητας αγγίζει το 5%, όταν για τον υπόλοιπο πλανήτη το ποσοστό φτάνει το 3,4%. Υπενθυμίζεται ότι από το βράδυ της Δευτέρας ολόκληρη η Ιταλία βρίσκεται σε καραντίνα.

Γιατί αυξάνονται ραγδαία οι θάνατοι λόγω του ιού στην Ιταλία

Oι θάνατοι από τον νέο κοροναϊό στην Ιταλία έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, με τις επίσημες Αρχές να αναφέρουν τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 463 θανάτους από τον ιό, από τα 9.172 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Αλλά γιατί o αριθμός των θανάτων στη χώρα είναι τόσο υψηλός;

Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει με δημοσίευμα του το livescience.com, σύμφωνα με το οποίο εκτός της ηπειρωτικής Κίνας η Ιταλία είναι πλέον η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων εξαιτίας του νέου κορoναϊού. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, η ραγδαία αύξηση των θανάτων λόγω κοροναϊού στην ιταλική χερσόνησο οφείλεται σε τέσσερις λόγους:

  1. στα δημογραφικά στοιχεία της Ιταλίας,
  2. στις αυξημένες πιθανότητες οι ηλικιωμένοι να έχουν ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό,
  3. στη συγκέντρωση κρουσμάτων σε μία περιοχή και
  4. στο ενδεχόμενο να μην εντοπίζονται κρούσματα με ήπια συμπτωματολογία.

Ειδικότερα, το ποσοστό θνησιμότητας της χώρας λόγω του COVID-19  ανέρχεται στο 5% και είναι πολύ υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο -3,4%-, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ένας παράγοντας που επηρεάζει το ποσοστό θνησιμότητας της χώρας μπορεί να είναι η ηλικία του πληθυσμού της - η Ιταλία έχει τον γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρώπη, με περίπου το 23% των κατοίκων να είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, σύμφωνα με τους The New York Times. Η μέση ηλικία στη χώρα είναι 47,3 έτη, σε σύγκριση με 38,3 έτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τους Times. Πολλά από τα θύματα του κοροναϊού στην Ιταλία ήταν μεταξύ 80 και 90 ετών, ανήκαν δηλαδή σε ευπαθή ομάδα πληθυσμού που είναι γνωστό ότι είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές επιπλοκές από τον COVID-19, σύμφωνα με το The Local.

Το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας εξαρτάται πάντα από τα δημογραφικά στοιχεία ενός πληθυσμού, δήλωσε η Aubree Gordon, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan. Σε αυτή την περίπτωση, το αναφερόμενο ποσοστό θνησιμότητας δεν είναι «τυποποιημένο όσον αφορά στην ηλικία», το οποίο είναι ένας τρόπος προσαρμογής για τα υπόλοιπα δημογραφικά στοιχεία ενός πληθυσμού, αναφέρει η καθηγήτρια. Δεδομένου του γηραιότερου πληθυσμού της Ιταλίας, "θα περίμενε κανείς ότι ο δείκτης θνησιμότητας θα είναι υψηλότερος κατά μέσο όρο σε σύγκριση με μια χώρα με νεότερο πληθυσμό, δήλωσε η Gordon στο Live Science.

Ερήμωσαν Κολοσσαίο, Φοντάνα ντι Τρέβι και άλλα αξιοθέατα

ρήμωσε όλη η Ιταλία μετά την ανακοίνωση του προεδρικού διατάγματος, βάσει του οποίου από σήμερα Τρίτη απαγορεύονται σε όλη τη χώρα οι μετακινήσεις προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα.

Μέρη που άλλοτε επικρατούσε το αδιαχώρητο πλέον παρουσιάζουν μία αποκαρδιωτική εικόνα αφού δεν υπάρχει κυριολεκτικά ψυχή στους δρόμους. Η Φοντάνα ντι Τρέβι, σύμβολο της dolce vita, απεικονίζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη σοβαρότητα της κατάστασης στη χώρα. Το Κολοσσαίο και τα αυτοκρατορικά ανάκτορα στη Ρώμη, που άλλοτε αποτελούσαν πόλο έλξης τουριστών, είναι πλέον άδεια.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε πολλές άλλες πόλεις της Ιταλίας, σε άλλα διάσημα αξιοθέατα. Στον καθεδρικό ναού του Μιλάνου η εικόνα μιλάει από μόνη της. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα από τη Βενετία αλλά και τη Φλωρεντία. Η εικόνα από τον Καθεδρικό του Αγίου Μάρκου και το Παλάτι των Δόγηδων στη Βενετία είναι κι αυτή χαρακτηριστική του φόβου που φωλιάζει, πια, στην Ιταλία.

copyright: APimages
copyright: APimages
Κορονοϊόςνεκροί