Κόσμος|10.03.2020 20:42

Τουρκία: Εξετάζεται κλείσιμο σχολείων, περιορισμός μετακινήσεων λόγω κοροναϊού

Μαρία Ζαχαράκη

Αν και επισήμως κρούσματα η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει, το υπουργείο Υγείας της γείτονος δεν αποκλείει ακόμη και το κλείσιμο των σχολείων ως μέτρο πρόληψης κατά του κοροναϊού.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, επανέλαβε σήμερα Τρίτη ότι δεν υπάρχουν διαπιστωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού (Covid-19) ωστόσο χαρακτήρισε ισχυρό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σύντομα και στην Τουρκία.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία της χώρας για ένα διάστημα, όπως επίσης και την έκδοση υπουργικής απόφασης οι δημόσιοι λειτουργοί της χώρας να περιορίσουν στο ελάχιστο τα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Παράλληλα, έχουν σταματήσει οι χειραψίες, με πρώτο τον πρόεδρο Ερντογάν να μη χαιρετάει πλέον κανέναν ηγέτη δια χειραψίας, όπως πριν από λίγες ημέρες τον Βλαντιμίρ Πούτιν και χθες τους ηγέτες της Ε.Ε.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι οι άνθρωποι για ένα μήνα πρέπει να έρχονται όσο το δυνατόν λιγότερο σε επαφή μεταξύ τους, να ταξιδεύουν όσο το δυνατόν λιγότερο στο εξωτερικό και κατά την περίοδο αυτή να μην έρχονται σε επαφή ειδικά με άτομα που έχουν απομονωθεί στο σπίτι και ηλικιωμένους.

Δεν αποκλείεται κρούσμα και στην Τουρκία

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την αποφυγή να ‘χτυπήσει’ και την Τουρκία ο επικίνδυνος ιός, ο Φαχρετίν Κοτζά είπε ότι από τη στιγμή που εμφανίστηκε η επιδημία εγκαταστάθηκαν θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια, σταμάτησαν οι πτήσεις από και προς Κίνα και έκλεισαν τα σύνορα με το Ιράν. Αντίθετα, η Ευρώπη καθυστέρησε και εξακολουθεί να καθυστερεί στη λήψη μέτρων, όπως είπε.

Τα κρούσματα στην Ευρώπη αυξάνονται μέρα με τη μέρα, η Γερμανία και η Γαλλία θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα τις επόμενες ημέρες, είπε ο υπουργός.

«Οι σχέσεις μας με την Ευρώπη εντατικοποιούνται μέρα με τη μέρα. Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο αυτή η επιδημία να βρίσκεται ήδη στην Τουρκία, αλλά προς το παρόν μπορούμε μόνο να πούμε ότι ο ιός αυτός δεν έχει ανιχνευθεί ακόμα. Δεν το λέω για να προετοιμάσω τον κόσμο για κάτι. Υπάρχει ενδεχόμενο η υποψία να επαληθευτεί», παραδέχτηκε για πρώτη φορά ο Τούρκος υπουργός.

μέτρα κορονοϊόςΚορονοϊόςΤουρκία