Κόσμος|10.03.2020 22:21

Κοροναϊός: Αυτές είναι οι τέσσερις προτεραιότητες των Ευρωπαίων ηγετών

Μαρία Ψαρά

Τέσσερις προτεραιότητες και ένα Ταμείο με το όνομα Corona response investment fund με διαθέσιμα 25 δισ. Ευρώ για άμεση ανακούφιση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από τον κοροναϊό αποφάσισε η ψηφιακή Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε απόψε, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σε αυτήν συμμετείχαν οι 27 αρχηγοί των κρατών μελών, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Eurogroup Μάριο Σεντένο, όπως και ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι τέσσερις προτεραιότητες είναι οι εξής:

  1. Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι η υγεία των πολιτών αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα και ότι τα μέτρα πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη και τις ιατρικές συμβουλές. Τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά, ώστε να μην έχουν υπερβολικές συνέπειες για τις κοινωνίες μας στο σύνολό τους. Οι ηγέτες συμφώνησαν περαιτέρω ότι σε αυτό το σημείο θα μοιραστούν όλες τις σχετικές πληροφορίες. μέσω των υφιστάμενων μηχανισμών συντονισμού.
  2. Παροχή ιατρικού εξοπλισμού. Οι 27 συμφώνησαν να αναθέσει στην Επιτροπή την ανάλυση των αναγκών και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την πρόληψη των ελλείψεων. Η Επιτροπή ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει την επικοινωνία της με τον κλάδο υγείας και θα επιδιώξει κοινές δημόσιες προμήθειες. Επιπλέον, η Κομισιόν προτίθεται να αγοράσει εξοπλισμό ατομικής προστασίας μέσω του πλαισίου πολιτικής προστασίας - RescEU. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική αγορά λειτουργεί σωστά και αποφεύγονται τυχόν αδικαιολόγητα εμπόδια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις μάσκες και τους αναπνευστήρες.
  3. Έρευνα προώθησης, συμπεριλαμβανομένης και αυτής για το εμβόλιο. Τα κράτη μέλη τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης των προσπαθειών για την έρευνα. Η Επιτροπή έχει ήδη κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους 140 εκατ. ευρώ και έχει «επιστρατεύσει» 17 κέντρα έρευνας
  4. Αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που είναι απαραίτητα. Συγκεκριμένα, θα εξετάσουν κάθε εργαλείο για τη ρευστότητα, την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των συγκεκριμένων πληττόμενων τομέων και των υπαλλήλων τους. Θα χρειαστεί ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Οι ηγέτες εξέφρασαν συμπαράστασή τους στην Ιταλία και τα άλλα κράτη που πλήττονται και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική», είπε ο Πρόεδρος Μισέλ. «Οι υπουργοί υγείας και εσωτερικών θα είναι σε καθημερινή επικοινωνία για συγκρότηση κοινών οδηγών στην ΕΕ».

«Η Κομισιόν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του συντονισμού της επιδημίας. Είναι μεγάλης σημασίας να δράσουμε συλλογικά και αλληλέγγυα για την αποτροπή της επέκτασης του ιού και την οικονομική αντιμετώπιση της κρίσης», είπε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Θα συντονίζουμε τους Υπουργούς στην καθημερινή τους επικοινωνία, μια ομάδα επιδημιολόγων και ιολόγων από τα κράτη μέλη θα μας δίνουν τακτικλα τις απαραίτητες συμβουλές. Θα ελέγξει την πανευρωπαϊκή διαθεσιμότητα σε μάσκες, αναπνευστήρες και άλλα χρήσιμα ιατροφαρκακευτικά υλικά. Η Κομισιόν έχει ήδη ανακοινώσει χρηματοδότηση της στοχευμένεης έρευνας με κονδύλια ύψους 140 εκ. Ευρώ».

Στο οικονομικό μέτωπο, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη «να δράσουμε σε μακροοικονομικό επίπεδο». «Να είναι ξεκάθαρο ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να αντιμετώπιση της καταιγίδας που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό προϋποθέτει συντονισμό μεταξύ κρατών μελών, την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Χωρίς καμία καθυστέρηση. Θα σιγουρέψουμε ότι η βοήθεια θα μπορεί να φτάσει στις επιχειρήσεις που θα χρειαστούν. Θα αξιοποιήσουμε την ευελιξία που προβλέπονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας, θα στείλω τις προτάσεις μου πριν από το Eurogroup. Θα ξεκαθαρίσουμε άμεσα τους κανόνες του παιχνιδιού. Τέλος, θα ιδρύσουμε το Corona response investment fund για επιχειρήσεις και υπαλλήλους που πλήττονται. Θα είναι αρκετά μεγάλο Ταμείο με 25 δισ. ευρώ για άμεση ανακούφιση. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, θα προτείνω αυτήν την εβδομάδα στο Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο να απελευθερώσει 7,7 δισ. ρευστότητας και θα φτιαχτεί μια ομάδα που θα το παρακολουθεί από κοντά», κατέληξε.

«Θα συζητήσουμε περαιτέρω με τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης-27ης Μαρτίου», κατέληξε ο Σαρλ Μισέλ, λέγοντας ότι πρόθεση των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η Σύνοδος να γίνει φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες.

τηλεδιάσκεψηΚορονοϊόςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣύνοδος Κορυφής